Belföld

Nem kaptak pénzt az államtól, fizetésképtelenné válhat az Országos Roma Önkormányzat

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 15. 8:32

Az indoklás szerint a Belügyminisztérium még nem végzett az eddigi pénzfelhasználás ellenőrzésével.

Amennyiben a Belügyminisztérium záros határidőn belül nem folyósítja a pénzt, az Országos Roma Önkormányzat fizetésképtelenné válik – mondta Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke a Népszavának.

Az augusztus 2-i, roma holokauszt áldozataira emlékező rendezvényen részt vett volna több zenekar is, de ez a program elmaradt, mivel az ORÖ nem tudta kifizetni a fellépőket.

Agócs szerint a Belügyminisztérium nem folyósította a roma testületnek a harmadik negyedévre járó 160 millió forintos támogatást. A szervezetnek a pénzt már július 15-én meg kellett volna kapnia. Az ORÖ-nek ezenkívül még egymillió forinttal is tartozik a kormány, ekkora összeget nyertek el ugyanis az említett rendezvény megrendezésére egy pályázat keretében. Agócs János a hiányzó pénzek miatt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben azt írja, reméli, hogy

a támogatás folyósítása csak a Belügyminisztériumban folyamatban lévő átszervezések okán maradt el ilyen hosszú ideig.

Agócs szerint ugyanakkor a többi nemzetiség országos önkormányzata már kapott pénzt az államtól.

A harmadik negyedéves támogatás folyósításának indokolatlan elmaradása az önkormányzat szakmai programjainak a megvalósításán túl súlyosan veszélyezteti az önkormányzat hivatalában munkabérből élő alkalmazottak és azok hozzátartozóinak a mindennapi megélhetését

– írta Agócs János Pintér Sándornak.

A Népszava megkereste a Belügyminisztériumot is, akik elmondták, hogy az egymillió forintos pályázati pénzt már elutalták, igaz, csak a rendezvény napján, augusztus 2-án. A késői utalást a „késedelmesen beérkezett dokumentáció” miatt küldték késve. Az ORÖ-nál azt állítják, semmilyen pénzt nem kaptak a Belügyminisztériumtól.

A 160 milliós támogatásról a belügyi tárca közölte: csak akkor tudják elküldeni a támogatás összegét, ha a korábban kiutalt támogatás felhasználására vonatkozó részbeszámolók elfogadásra kerülnek.

Tekintettel arra, hogy az ORÖ a beszámolóit hiányosan adta le, hiánypótlásra volt szükség. A hiánypótlásként benyújtott dokumentumok, illetve a támogatás jogszerű felhasználásának ellenőrzése jelenleg folyamatban van

– válaszolta a Belügyminisztérium a Népszavának.

Agócs János erre azt felelte, hogy azt a néhány számlát, amit a minisztérium még hiányolt, még aznap átküldték.

Az ORÖ elnöke szerint ha a Belügyminisztérium nem utalja el a pénzt, akkor az önkormányzat fizetésképtelenné válhat. Agócs elmondása szerint augusztus 20-ig be kell fizetniük a közüzemi számlákat, és az alkalmazottak utáni járulékokat. Ha nem teszik, akkor köztartozást halmoznak fel, ebben az esetben pedig nem juthatnak hozzá az állami támogatáshoz.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#országos roma önkormányzat#állami támogatás#fizetésképtelen

Címlapról ajánljuk