Belföld

„A nyugdíj a hosszú élet ellensége” – 100 éves lett a világ legidősebb praktizáló orvosa

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 15. 19:17

Dr. Howard Tucker 75 éve dolgozik orvosként, és még mindig aktívan tevékenykedik a szakterületén, most rezidenseket tanít.

Úgy tekintek a nyugdíjra, mint a hosszú élet ellenségére

– mondta Dr. Howard Tucker nemrég egy videointerjú során a Today-nek. Tucker nemrég töltötte be a 100. életévét, 75 éve van az orvosi pályán, és a Guinness-könyvbe is bekerült a világ legidősebb praktizáló orvosaként. 

A neurológus csak nemrég hagyta abba a rendelést, de a Clevelandben található St. Vincent Charity Medical Centerben jelenleg rezidenseket tanít. 

Tuckernek van számítógépe, okostelefonja, és eltökélt szándéka, hogy lépést tartson a technológiával. „Azt hiszem, a nyugdíjba vonulással az embernek szembe kell néznie azzal, hogy lassan összezsugorodik és egy idősek otthonában végzi. Jó móka életben maradni és dolgozni. Minden nap tanulok valamit újat” – mondta az orvos. 

Tucker 1922. július 10-én született Clevelandben. A múlt hónapban, amikor a család összejött, hogy megünnepeljék a születésnapját, koronavírusos lett, de gyorsan felépült. Tuckernek nem kellett komoly betegségekkel megküzdenie élete során, de a nyolcvanas évei végén síelés közben eltörte a nyakát, viszont „teljesen épségben jött ki belőle”.

Tucker elismeri, hogy nem tud mindenki idős korában is dolgozni, de elmondta, hogy egyáltalán nem érdekli a nyugdíj, és nem érti a heti háromszor golfozó embereket. Szerinte ha az emberek nyugdíjba mennek, akkor is kell, hogy csináljanak valamit, legyen az közösségi munka vagy hobbi, ugyanis minden nap kell valami inger az agynak. 

Tucker 67 éves korában letette az ügyvédi vizsgát is, soha nem dohányzott, és csak társaságban iszik alkoholt. Az orvos nem gondol a halálra, a jelenre koncentrál. 

„Azt hiszem, én örökké fogok élni, pedig tudom, hogy ez nem lehetséges” – mondta a Today-nek. „De én így érzem. Soha nem gondolok a halálra. Egyszer halsz meg, de naponta élsz... az életre koncentrálj”.

Tucker és felesége, Sara (89 évesen gyakorló pszichiáter) 65 éve házasok, négy gyerekük és tíz unokájuk van.

Nyitóképünk illusztráció: Bettmann / Contributor / Getty Images

#Belföld#orvos#idős orvos#nyugdíj#howard tucker

Címlapról ajánljuk