Belföld

Méltatlannak tartják a tűzoltók, hogy nem emlékezhettek meg halott bajtársaikról a laktanyákban

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 13. 11:27

A szakszervezeti vezető szerint a tűzoltók így „titokban”, a laktanya sarkában mécsest gyújtva emlékeztek meg hősi halottaikról, a katasztrófavédelmi főigazgatóság kérdésünkre nem indokolta meg a döntést.

A magyar tűzoltók egy része minden évben augusztus 8-án emlékezik a hősi halottaikra. 2006-ban ezen a napon vesztette életét három tűzoltó a műegyetemi lőtértűz oltása során. Magyarország történetében ez volt a legtöbb tűzoltóéletet követelő mentés, így esett a választás erre a napra. A megemlékezés azonban nemcsak erről a három tűzoltóról szól, hanem az összes mentésben meghalt hősi halottról. A központi vezetés ugyanakkor nem kezeli kiemeltként ezt a hagyományt.

Mint korábban megírtuk, a megszorítások elérték a rengeteg riasztás miatt amúgy is teljesen kimerült tűzoltókat is: augusztus 1-től felfüggesztették a tűzcsapok és a kockázatosabb helyszínek ellenőrzését, valamint megtiltották, hogy az állomány tagjai havonta többször is gyakorlatozzanak.

Az állománynak kiküldött utasításban szerepelt az is, hogy a laktanyákban tilos a szirénás megemlékezés augusztus 8-án. Ilyenkor ugyanis a tűzoltók díszsorfalat állnak és egy percig szirénáznak, esetleg hang nélkül működtetik a villogót.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, Salamon Lajos az rtl.hu-nak elmondta, a legénység titokban így is megemlékezik augusztus 8-án a hősi halottakról, gyakran a laktanyán belül, a sarokban gyújtanak egy-egy mécsest.

De ez az egész olyan méltatlan

– fogalmazott a szakszervezeti vezető, azt is megjegyezve, hogy ezt a saját megemlékezést nem tarthatják meg, de szeptember 11-én, a New York-i tűzoltókra kötelező emlékezniük.

Egy nekünk nyilatkozó tűzoltó szintén felindultan beszélt arról, hogy szerettek volna megemlékezni, de az utasítást kaptak arról, hogy erre a laktanyában emiatt nem indíthatják be a szirénákat.

A laktanyákon kívül természetesen nem tilos a szertartás, idén augusztus 8-án a Fiumei úti sírkertben egy műemléket is avattak, amelyre 124 hősi halott nevét vésték fel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a laktanyán belüli megemlékezésekre vonatkozó kérdésünkre nem reagált, azt ugyanakkor közölte: „Minden évben a tűzoltók napján (május 4.) és halottak napján, országszerte szervezett formában emlékezünk meg elhunyt bajtársainkról. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen augusztus 8-án tartott megemlékezésen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői részt vettek. Elhunyt kollégáink egykori szolgálati helyén, a Budavári Katasztrófavédelmi Őrsön, illetve a XI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon is tartottak megemlékezést”.

Nyitókép: Tűzoltók távolítanak el egy viharban kidőlt fát a Zala megyei Sormás és Szepetnek közötti útról, Sormás közelében 2022. június 13-án. Fotó: MTI / Varga György

 

#Belföld#tűzoltók#megemlékezés#hősi halott

Címlapról ajánljuk