Belföld

IDEA Intézet: Tovább apadt a Fidesz tábora a rezsiemelés miatt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 12. 10:36

De még mindig annyian támogatják a kormánypártot, mint 2021. decemberben. Azok, akik csak a választás előtti népszerű intézkedések hatására lettek Fidesz-szavazók, most elpártoltak, de nem álltak át az ellenzékhez.

Az IDEA Intézet 2022. július 27. és augusztus 7. között készített reprezentatív adatfelvétele azt mutatja, hogy a Fidesz fokozatosan veszít támogatottságából, de a tábor kohéziója nem repedt meg.  

A kutatócég szerint a július eleji méréshez képest hibahatáron belüli, a teljes népesség vonatkozásában 2, a biztos szavazó pártot választók körében pedig 3 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága.

Mindez azt jelenti, hogy a bejelentett adóintézkedések és rezsiemelések óta a teljes népesség körében 8, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 6 százalékponttal kevesebb választó támogatja a pártot. Hozzátették: ez utóbbi, szűk választói rétegben minden második választópolgár továbbra is fideszes.

A kormánypárt támogatottsága 2022 májusához képest, amikor az IDEA Intézet által valaha mért legmagasabb szinten állt (43%), 8 százalékponttal csökkent (35%), ami bőven hibahatáron túli változás. A Fidesz támogatottsága most tért vissza a 2022-es választási kampányt megelőző, 2021. decemberi szintre.

IDEA Intézet: Egyelőre nem rendült meg a Fidesz a rezsiemelés miatt, de sok szavazót veszített
Forrás: IDEA Intézet

Az IDEA elemzése szerint azok a szavazók, akik elsősorban a kampányígéretek, a választási „osztogatások” hatására csatlakoztak a párthoz, inkább csalódtak, és elindultak az úgynevezett ismeretlen preferenciájúak táborába. 

Az ellenzéki pártok közvetlenül nem tudtak profitálni a kormánypártról lecsatlakozó szavazók első dühéből.

Egyedül a DK tudta 1 százalékponttal növelni támogatottságát, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az eredmények alapján eljelentéktelenedett MSZP esetében ugyanekkora mértékű csökkenésről beszélhetünk. A parlamenti ellenzéki pártok a Mi Hazánk nélkül együttesen 22 százalékon állnak, ami teljesen megegyezik az előző hónapban mért eredményekkel.

A biztos szavazó pártot választók körében viszont a DK 3 százalékponttal növelte támogatottságát, a párt 2022. májushoz képest összességében 5 százalékponttal emelkedett. Ezen túl a Jobbik támogatottsága növekedett 1 százalékponttal, viszont a parlamenten kívüli MKKP-é ugyanennyivel csökkent.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#idea intézet#közvélemény-kutatás#fidesz

Címlapról ajánljuk