Belföld

Népszava: Jönnek a biciklis mentősök

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 10. 7:04

A tesztüzem már heteken belül elkezdődhet Budapesten. 

Kerékpáros mentőegysége lesz az Országos Mentőszolgálatnak, júliustól az állomásvezetők mérik fel, hogy a mentőápolók közül kik vállalnák az új feladatot többletbérezés ellenében – értesült a Népszava, amit Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője is megerősített.

Szavai szerint Budapesten jövő tavasszal indul a program, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek a kialakítása zajlik.

Az új szolgáltatást, amellyek felgyorsítanák a bajba jutottak ellátását, városokban vezetnék be, ahol az átlagosnál több a hívás – ezek egyharmada például Budapestről érkezik. 

Noha a fővárosban naponta vezényelnek autókat az ország más pontjairól, a hívásoknak nem győznek eleget tenni, előfordulnak torlódások, ami miatt van, hogy a mentőre több mint negyedórát kell várni.

Győrfi Pál nyilatkozatából az is kiderült: már heteken belül találkozhatunk a főváros belső, forgalmas területein a kerékpáros mentősökkel, ugyanis megkezdődhet a tesztüzem. 

Az OMSZ nemzetközi példákat is megnézett, tanulmányozták az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kanada kerékpáros szolgálatainak gyakorlatát, írja a Népszava. A lap úgy tudja, a toborzó levél szerint a jelentkezés határideje augusztus hetedike volt, de további részleteket nem közölt az OMSZ, így azt sem tudatták, a megadott határidőig hányan jelentkeztek a feladatra. 

Nyitókép: Londonban már működik kerékpáros mentőegység / Fotó: Steve Parsons - PA Images/PA Images via Getty Images

#Belföld#országos mentőszolgálat#kerékpár#bringa#egészségügy

Címlapról ajánljuk