Belföld

Leállt a szállítás a Barátság vezetéken keresztül, napok óta nem jön olaj Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 9. 14:24

A Mol szerint több hétre elegendő tartalék van.

Napok óta nem küldenek olajat a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán – írja a hvg.hu. A RIA Novosztyi hírügynökségnek a Transznyeft megerősítette a hírt. 

A Reuters két forrásra hivatkozva azt írja, hogy az export augusztus első napjaiban, tranzitdíjakkal kapcsolatos problémák miatt állt le. 

A források szerint a felfüggesztés oka az, hogy a Transznyeft orosz csővezeték-monopólium által az Ukrtransznafta, ukrán csővezeték-üzemeltető részére fizetett összeg nem érkezett meg.

A Transznyeft szóvivője, Igor Demin azt nyilatkozta, hogy Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába nem jön olaj, de Lengyelország és Németország irányába Fehéroroszországon át folyamatos a kőolajszállítás.

Hozzátette: az ukrán fél előrefizetés után teljesíti a szállítást, ám a legutóbbi tranzitfizetési kísérletnél az utalás visszapattant: a Transnyeft július 22-én utalta át az augusztusi olajtranzit díját, de a pénzt július 28-án visszaküldték.

A hvg.hu úgy tudja, a hírre a MOL részvényeinek árfolyama beszakadt a Budapesti Értéktőzsdén, az olajcég papírjait a reggeli nyitóértékhez képest 5,3 százalékkal alacsonyabb szinten jegyzik. A cég a lap érdeklődésére közölte: 

„a Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is”.

Az RTL Híradó riportja:

 

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#olajszállítás#barátság#barátság vezeték#olaj#mol#barátság kőolajvezeték

Címlapról ajánljuk