belföld

Orvosok Határok Nélkül: Verik és megalázzák a menedékkérőket a szerb-magyar határon

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 5. 7:17

A beszámolók szerint zárt konténerben paprikasprayvel fújják arcon, vagy épp levizelik az embereket.

Súlyos állításokat fogalmazott meg az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi humanitárius szervezet a szerb-magyar határon átkelő menedékkérőket érő bántalmazásról. A szervezet egybehangzó beszámolókra hivatkozva állítja, hogy megverik, megalázzák, bántalmazzák azokat az embereket, akik az Európai Unióban próbálnak biztonságot keresni. A menedékkérők által elmondottak összhangban vannak azokkal a sérülésekkel, amelyek miatt ellátásra szorulnak.

Az Orvosok Határok Nélkül közleménye szerint az elszenvedett bántalmazásért a magyar hatóságokat teszik felelőssé az emberek, akiket szíjakkal és gumibotokkal vernek, ütnek és rúgnak, különböző formában megaláznak, paprikasprayvel és könnygázzal fújnak le. A közleményben rasszista megjegyzésekről, elvett vagy tönkretett értéktárgyakról is írnak, de az egyik legsúlyosabb állítás, hogy az embereket akár fagyban is levetkőztetik és rájuk vizelnek.

A szervezet orvosainak több menedékkérő arról számolt be, hogy egy kisméretű, kétszer négyméteres konténerbe tették őket akár negyven másik emberrel, ahol 12 órát kellett eltölteniük, mielőtt visszatoloncolták őket Szerbiába. Nem kaptak vizet és vécézni sem engedték ki őket, miközben többször arcon fújták őket paprikaspray-vel.

Az Orvosok Határok Nélkül észak-balkáni misszióvezetője szerint a beszámolók arról árulkodnak, hogy uniós tagállamok szándékosan alkalmaznak erőszakot annak érdekében, hogy elrettentsék az embereket attól, hogy az Európai Unióban kérjenek menedéket.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

#belföld#orvosok határok nélkül#menekültek#bántalmazás#erőszak#határ

Címlapról ajánljuk