Belföld

Nem vesznek részt a fideszes képviselők a rezsicsökkentésről szóló rendkívüli ülésen

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 4. 9:32

Csak a napirend előtti felszólalások hangozhatnak majd el, a határozatképességhez ugyanis legalább feles többségre, azaz a kormánypárti képviselőkre is szükség lenne. 

Nem vesznek részt a Fidesz-frakció képviselői az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen – közölte az atv.hu kérdésére a Kocsis Máté vezette képviselőcsoport sajtóosztálya. 

Ez azt jelenti, hogy a parlament nem lesz határozatképes, mert a napirend elfogadásához legalább feles többség kell, azt pedig az ellenzék nem tudja a kormánypártok nélkül biztosítani. Ennek megfelelően csak a napirend előtti felszólalások hangozhatnak majd el a parlamentben a rendkívüli ülésen. 

Az áprilisi választáson közösen induló hat ellenzéki párt hétfőn közösen jelentette be a Kossuth téren, hogy augusztus 8-ra rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek a képviselők egyötödének az aláírásával.

Április 3. óta ez volt az első közös ellenzéki akció.

A Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP, az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd által benyújtott határozati javaslatokban egyebek mellett indítványozzák 

  • a katatörvény eltörlését, 
  • „a magyar családokat ellehetetlenítő rezsiemelés” megszüntetését, 
  • a súlyos élelmiszerválság leküzdését, 
  • a lakóépületek hőszigetelését megoldó országos programot, 
  • valamint a 0 százalékos áfa bevezetését az élelmiszereknél és gyermekneveléshez szükséges termékeknél.

Nyitókép: Kovács Attila/MTI

#Belföld#parlament#rendkívüli ülés#fidesz#ellenzék#rezsicsökkentés

Címlapról ajánljuk