Belföld

Falus András: Zárt térben el kellene rendelni a maszkhasználatot

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 4. 9:18

A mostanihoz hasonló számokat legutóbb az ötödik hullám lefelé tartó időszakában lehetett látni.

Meg vagyok győződve arról, hogy el kellene rendelni zárt térben a maszkhasználatot – nyilatkozta a Népszavának Falus András immunológus, egyetemi tanár. A professzort a lap azután kereste meg, hogy a kormányzat által szerdán közzétett fertőzöttségi számok erőteljes felfutást jeleznek a járványban. Egy hét alatt összesen 96-an veszítették életüket koronavírusban, és 1593-an vannak kórházban. Egy héttel korábban ez a két adat 54, illetve 1345 volt, azaz az elhunytak száma egy hét alatt majdnem duplázódott. A lap szerint a mostanihoz hasonló számokat legutóbb az ötödik hullám lefelé tartó időszakában lehetett látni.

Falus András több okot lát, ami miatt megnövekedtek az esetszámok. Egyrészt a koronavírus omikron BA.5 alvariánsa olyan antigéneket tartalmaz, amik eltérnek az eredeti, vuhani törzstől, így az oltás csak korlátozott mértékben hat. Emellett az emberek is megunták az óvatosságot és elfeledkeztek a védekezésről. Falus András azt tanácsolja, hogy aki már háromszor-négyszer beoltotta magát, az adassa be az ismétlő oltást, az ugyanis a betegség súlyos következményeitől megvéd.

Az egyik nagy magánlabor vezetője július végén azt mondta az RTL Híradónak, hogy náluk január végén volt utoljára ilyen magas a pozitív tesztek aránya. A pécsi busztársaság már azt javasolja, hogy az utasok viseljék a maszkot és több kórházban is látogatási tilalmat vezettek be országszert:


Nyitókép: Juhász Gábor / MTVA / MTI

#Belföld#koronavírus#maszk#falus andrás

Címlapról ajánljuk