Belföld

Képtelenek elfogadni kormánypárti politikusok, hogy hagyják békén a gyerekeket

Rédli BalázsRédli Balázs

2022. augusztus 3. 12:52

Miki egér jelmezben táncolt a mit sem sejtő gyerekkel az alpolgármester egy győri családi napon. A rendezvény részeként megtartott gyerekkoncerten a kicsiket két beöltözött figura szórakoztatta, aztán amikor lekerült a maszk, kiderült: az egyik jelmez a Fidesz-KDNP győri frakcióvezetőjét rejtette. A gyerekek jogainak védelmével foglalkozó civil szervezetek és az alapvető jogok biztosa évek óta kérik a politikusokat, hogy ne kampányoljanak és ne szerepeljenek gyerekek felhasználásával. Hiába.

Az útra szórt szalmán térdeltek az ovisok az ünnepi műsor részeként 2017 végén, amikor a Vas megyei Csepregen átadtak egy kormánytámogatásból felújított útszakaszt. A gyerekek jókívánságokat soroltak a decemberi hidegben. A szervezők később azt mondták: ez egy népszokás, és a gyerekeknek nem ártott a szereplés.

Mórahalmon 2015-ben a kormányablak átadójára vezényelték ki az ovisokat. „Kormányhivatal, nyit az ablaka! Gyere ide ügyintézni, vár az iroda” – énekelték az apróságok az egyik legismertebb gyerekdal kormányablakosított verzióját, majd egy verssel is megköszönték, hogy az alföldi városban is egy helyen lehet elintézni ügyek sokaságát. „Hálával tartozunk szüleink nevében, mert szívesen segítenek családunk ügyében” – szólt a mondóka. Az ünnepség a Pedagógusok Szakszervezetét a kommunizmus idejére emlékeztette, a fideszes polgármester, Nógrádi Zoltán azonban az Origónak nyilatkozva védelmébe vette a műsort, mondván, az ovisok minden beruházás átadóján fellépnek.


Bár a magyar közéletben népszerű dolog a gyerekek megvédésére hivatkozni, a politikusok mintha nem tudnának leszokni arról, hogy időnként gyerekekből csináljanak kampányeszközt – sokszor az ő és szüleik beleegyezése nélkül.

Fánkosztás miatt szakították félbe a bohócot

Már pörgött az önkormányzati választási kampány 2019. augusztusában, amikor Budapest 5. kerületében megrendezték a szokásos családi napot. A színpadon épp egy bohóc szórakoztatta az álmélkodó gyerekeket, amikor a műsorvezető váratlanul felment a színpadra, és félbeszakította a produkciót.

„A gyerekeim apja a fülembe súgta, hogy most jön a kampány, én meg mondtam neki, hogy áhh… dehogyis. Végül is neki lett igaza” – mesélte az RTL Híradónak Keszler Viktória, aki három kisgyerekével a közönségből nézte az előadást. A színpadra Jeneiné Rubovszky Csilla miniszteri biztos, a kerület alpolgármestere érkezett, aki a Fidesz-KDNP színeiben indult a közelgő választáson, és a környék tele volt a plakátjaival. Majd bejelentette, hogy ingyen fánkot hozott.

„Gyertek gyerekek… különböző ízeket lehet választani” – mondja a politikus az egyik amatőr videón, ami az akcióról készült. Hamarosan körbevették az izgatott gyerekek. A Fidesz szóvivője tagadta, hogy az fánkosztásnak bármi köze lett volna a kampányhoz. „Egy önkormányzati rendezvényen nagyon helyes, ha az önkormányzati képviselők, alpolgármesterek vagy a polgármester megjelenik. Itt is erről volt szó, ebben semmi kivetnivaló nincs” – fejtegette Halász János. A szülők egy része viszont korántsem volt boldog attól, hogy a gyerekeit megörökítették a kampányoló politikus képein. Az ingyen fánk egyébként Vajna Tímea azóta csődbe ment fánkozójából érkezett.


Fideszes politikusokkal szórták meg a kifestőt

Az akkori önkormányzati választás kampányát Újbudán is komolyan vették a kormánypártok: az óvodásoknak például olyan kifestőt osztogattak, amibe fideszes politikusok arcképét és üzeneteit nyomtatták. Okos gyalogos – ezt a címet viselte a kiadvány, amiből elvileg a biztonságos közlekedésről tanulhattak a néhány éves gyerekek.

Rögtön az elején azonban Hoffmann Tamás, az újraválasztásért kampányoló fideszes polgármester értekezett arról, hogy a nagyvárosi élet szerves része a forgalom. Majd Simicskó István országgyűlési képviselő fejtette ki azt, hogy a munkája során és családapaként is szívügyének tartja a biztonságos közlekedést. De jutott hely az alpolgármester gondolatainak is.

A Párbeszéd a helyi választási irodához fordult, mert szerintük az óvodásokat felhasználták arra, hogy politikai hirdetéseket juttassanak el a szüleikhez. Az RTL Híradó megkereste a Fideszt, hogy mi indokolja politikusok szerepeltetését egy óvodásoknak szánt kifestőben. A párt egy mondattal válaszolt. Azt írták: „ez is bizonyítja, hogy a Fidesz számára a gyermek az első.” Hoffmann Tamást végül nem választották újra a kerület élére, legyőzte az összellenzéki kihívója.


Ugyanebben a kampányban Borkai Zsolt akkori győri polgármesterre és Sík Sándor fideszes önkormányzati képviselőre rótt ki pénzbüntetést a Győri Ítélőtábla, amiért egy futópályát helyi iskolások részvételével avatták fel, ám a szülők hozzájárulását nem kérték a gyerekek mutogatásához. Egy másik helyi fideszes képviselő, Borsi Róbert is 100 ezer forintos büntetést kapott, amiért a győri általános iskolánál készített videót egy műszaki beruházásról a közösségi oldalára.

A legaktívabb azonban ezen a téren Baja fideszes polgármestere, Fercsák Róbert volt a kampányban, aki előbb a helyi bölcsődébe ment el fotózkodni totyogó gyerekekkel, az emiatt érkezett panaszt azonban még elutasították arra hivatkozva, hogy a polgármester az önkormányzati intézményben fenntartóként volt jelen. Fercsák aztán egy óvodába is elment gyerekekkel fényképezkedni, azt az óvodát ráadásul nem is az önkormányzat működteti, így immár a Bajai Választási Bizottság is  arra kötelezte a politikust, hogy hagyjon fel a hasonló akciókkal.

Versben hálálkodtak az államtitkárnak

„Szívünkben hála ragyog, a szemünkben szeretet” – szavalták ünneplőbe öltöztetett kisgyerekek a 2018-as választási kampány véghajrájában az illusztris vendégeknek a piliscsabai óvoda átadóján. A köszönőverset Rétvári Bence államtitkár, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő és Farkas András KDNP-s polgármester hallgatta mosolyogva.

A száz férőhelyes intézmény átadóján a megnyitó beszédet az államtitkár mondta. „A családok évében nem is lehetne jobb ünnepi alkalom, mint egy óvoda épületének átadása” – fogalmazott a politikus. Az LMP akkori miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett az ombudsmanhoz fordult a gyerekek szerepeltetése miatt. Korábban az azóta megszűnt Együtt nevű párt is a választási bizottsághoz fordult, mert a békési adventi rajzpályázaton díjat nyerő gyerekeknek olyan pólókat osztogattak, amikre Simonka György Fideszes országgyűlési képviselő Facebook oldalának elérhetőségét nyomtatták. A politikust a választási bizottság majd a Kúria is elmarasztalta.


Óvónénik kézbesítették a szórólapot

A 2018-as választásokon a 8. kerület addigi polgármesterét, Kocsis Mátét országgyűlési képviselőnek választották, a városrészben ezért időközi választást kellett kiírni. A Fidesz az addigi alpolgármestert, Sára Botondot indította. A politikus egyebek mellett azzal kampányolt, hogy az óvodásoknak ingyen tisztaságcsomagot és gyümölcsöt adnak. Az erről szóló szórólapot az óvónők nyomták a meglepett szülők kezébe az egyik intézményben.

„Az óvónéni, amikor átadta a gyerekemet, a kezembe nyomott egy levelet, azzal a kommentárral, hogy a polgármester úr levelet küldött, és itt írjam alá az átvételt. Én el is csodálkoztam kicsit, mert tudtam, hogy jelenlég még betöltetlen ez a poszt” – mesélte egy szülő az RTL Híradónak. Azt mondta, amíg ott volt, három szülőnek nyomták a kezébe a szólólapot, és mindenkinek aláírással kellett igazolnia, hogy átvették. Az önkormányzat nem válaszolt a megkeresésre. A 8. kerületi óvodák vezetője a Mércének azt írta: a levél „tényeket és nem ígéreteket” tartalmazott.


345 ezres büntetés a miniszterelnöknek

„Csókolom” – kiabálták együtt az ovisok. „Idejön!” – állapította meg izgatottan egyikük, amikor Orbán Viktor elindult az intézmény bejárata felé. A 2018-as kampány hajrájában a kormányfő a Komárom-Esztergom megyei Dadot látogatta meg, a térségben egyéni jelöltként induló Czunyiné Bertalan Judittal. „Szervusztok! Orbán Viktor vagyok” – köszönt be a miniszterelnök az ovisoknak. Volt olyan kisgyerek, aki megszeppent, mások viszont nagy lendülettel siettek köszönni. Orbán Viktor kezet rázott az ovisokkal, majd egy közös fotó is készült az udvaron. És persze egy kisfilm a miniszterelnök Facebook-oldalára.


A videó miatt az egyik ellenzéki párt bejelentést tett a helyi választási bizottságnál, mert a politikusok szerintük törvényt sértettek azzal, hogy óvodában kampányoltak. Végül Orbán Viktort és Czunyiné Bertalan Juditot fejenként 345 ezer forintra bírságolták, és eltiltották őket a további jogsértéstől. A miniszterelnök befizette a bírságot, majd a megnyert választás után, 2018. májusában újra elment az óvodába. Labdákat és focikapukat vitt a gyerekeknek. Azt mondta, a kampány véget ért – úgyhogy akart egy törvényes fotót is velük. 

A választási diadal után egyébként a miniszterelnök a bírságot sem hagyta szó nélkül, egy Facebook-videóban tette közzé, ahogy kedélyeskedve többször is megdorgálta és „bírságbajnok”-nak nevezte a Nemzeti Választási Bizottság elnökét, Patyi Andrást. 

#Belföld#politika#fidesz#gyerekek#politikai pedofília#gyermekvédelem#ma

Címlapról ajánljuk