Belföld

Gyurcsány Ferencék beperelték a Telexet, a bíróság a lapnak adott igazat

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 2. 14:26

A bíróság szerint leírható, hogy a DK pártpolitikai okokból hátrált ki Iványi Gábor lelkész köztársasági elnökké jelölése mögül.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) beperelte a Telexet, de a bíróság az elsőfokú ítélet után másodfokon is a lapnak adott igazat. Az ítélet jogerős, teszi hozzá a Telex.

A DK azt a cikket kifogásolta, amelyben a Telex bemutatta, hogy az ellenzéki pártok hogyan választották ki a közös köztársaságielnök-jelöltjüket. Ebben egyebek mellett azt a mondatot sérelmezték, hogy a Demokratikus Koalíció is végül kihátrált a korábban általuk is támogatott Iványi Gábor mögül. A lap februári cikkében azt a folyamatot mutatta be, amelynek során a Jobbik elérte, hogy az ellenzéki összefogás köztársaságielnök-jelöltje ne Iványi Gábor legyen végül, hanem Róna Péter.

A DK szerint a lap valótlanul állította, hogy az Iványit régóta tisztelő, rendezvényeire rendszeresen meghívó ellenzéki párt is pártpolitikai okokból hátrált ki a lelkész mögül, és hajolt meg a Jobbik akarata előtt. A bírósági döntés azonban kimondta, hogy a lap rendelkezéseire álló információk alapján okszerűen következtethettek erre.

A cikkben leírták, hogy a DK ugyan igennel szavazott a lelkész jelölésére, de a Jobbik nemet mondott Iványira, ezért a pártoknak más jelöltre volt szüksége. A DK nem akadályozta meg Róna Péter jelölését, 

passzivitásuk pedig az Iványi mögüli „kihátrálásként” értékelhető a bíróság szerint is. 

Ezzel párhuzamosan persze a többi, Iványit támogató ellenzéki vezető is megváltoztatta a szavazatát, Rónát ugyanis egyhangúan jelölték végül, teszi hozzá a Telex.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

 

#Belföld#gyurcsány ferenc#dk#iványi gábor#ellenzék#sajtóper#telex#bíróság

Címlapról ajánljuk