Belföld

Nem titkolhatja tovább az állami média, hogy ki a Híradó felelős szerkesztője

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 2. 9:15

Meg akarták tagadni a dokumentumok kiadását. 

Jogerős az a döntés, amelynek értelmében a közszolgálati médiának ki kell adnia azokat a dokumentumokat, amelyekből többek között kiderülhet, ki viseli a szerkesztői felelősséget például a köztévé Híradójában elhangzottakért, írta meg a Szabad Európa.

A lap még 2021 márciusában adott be közérdekű adatigénylést a Duna Médiaszolgáltatóhoz, amelyben többek között bizonyos programok, köztük hírműsorok megrendelőlapjait szerették volna megismerni. Ezekből a dokumentumokból ugyanis kiderülhet, kin múlik, hogy a köztévében olyan hírműsorok mehetnek adásba, amelyek sérthetik azt a kiegyensúlyozottságot, amelyet a törvény is előír a köztévének.

A Médiatörvény értelmében a közszolgálati médiaszolgáltató a Duna Médiaszolgáltató Zrt., így amikor a törvény a közszolgálati médiával szemben támasztott elvárásokat megfogalmazza, azok a Dunára vonatkoznak. A műsorokat ugyanakkor nem a Duna, hanem az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) gyártja le. A Szabad Európa szerint részben ez a kettősség tette lehetővé, hogy ne legyen következménye például annak, amikor Bende Balázs, a Híradó egyik vezető szerkesztője olyan utasításokat adott az újságíróknak, hogy 

ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják, és akinek ez nem tetszik, azonnal adja be a felmondását.

Bende Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy ha eddig néhányan meg is úszhatták a munkát „töltelékanyagokkal”, innentől mindenki a kampány frontvonalába kerülhet.

A lap jogi kérdés tisztázása miatt szerette volna megismerni a Duna és az MTVA közötti viszonyt szabályzó keretmegállapodásokat, valamint szerették volna megkapni egyes műsorok megrendelőlapjait is. Mivel a Duna Médiaszolgáltató megtagadta a dokumentumok kiadását, a Szabad Európa bírósághoz fordult, ahol a Társaság a Szabadságjogokért képviselte őket. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a lap nem tudta bizonyítani, hogy létezik valamilyen keretmegállapodás a Duna és az MTVA között – hiába lenne logikus, hogy 130 milliárd forintnyi költésről kell hogy legyen valamilyen papír, teszi hozzá a lap.

Az egyes műsorok megrendelőlapjait viszont ki kell adnia a Dunának, így kiderülhet, hogy a közszolgálati Duna Médiaszolgáltató mit vár el egy M1-en futó hírműsortól vagy a Krónikától. A Duna fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, de az ítélőtábla jóváhagyta az előző döntést. A mostani ítélet már jogerős.

Márciusban valódi híreket és többek között az ellenzék programjának bemutatását követelte az ellenzék az MTVA székháza előtt. A tüntetésen felszólaló politikusok szerint az állami média elfogult, és a kormány propagandáját terjeszti. A Direkt36 oknyomozó portál arról írt, hogy a politikailag érzékeny tartalmakat szigorú kontroll alatt tartják az állami médiában. Az RTL Híradó témával kapcsolatos kérdéseire az MTVA és a kormány sem reagált:


Nyitókép: hirado.hu

#Belföld#közmédia#mtva#bende balázs#adatigénylés

Címlapról ajánljuk