Kultúra

Reviczky Gábor kapta a Karinthy-gyűrűt

rtl.hurtl.hu

2023. december 9. 10:52

Más kategóriákban díjazott lett a Dankó rádió, a Vujicsics Együttes, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet is az MTVA gáláján.

A köz szolgálatáért végzett tevékenység és a példaértékű szakmai munka elismeréseként tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat péntek este Budapesten – írta az MTI.

A díjátadón Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke azt mondta: a kitüntetettek tehetségükkel, tudásukkal a közt szolgálják. Úgy fogalmazott, a közmédia nevében a „bűvös szó”: köz, amely csak három betű, de „felér egy sokpontos kiáltvánnyal”. A célt mindig ez a három betű adja – emelte ki.

A kiemelkedő szakmai munkáért és a közösségért végzett tevékenységért járó Duna-díjat Magyarország egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezetének, az Ökumenikus Segélyszervezetnek ítélte oda a kuratórium. A kitüntetést Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója vette át.

A Karinthy-gyűrűt Reviczky Gábor, a nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész kapta. A szórakoztató műsorokban nyújtott kiemelkedő előadói tevékenységért járó kitüntetésben 1975 óta részesülnek a humor műfajának képviselői.

Az idén Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal elismert színművész az évtizedek alatt a magyar- és világirodalom sok színpadi művében, valamint számtalan filmben és tévéjátékban alkotott emlékezeteset, emellett világsztároknak kölcsönözte hangját – mondta Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a díj átadásakor.

Reviczky Gábor színházi szerepei mellett a kilencvenes és a kétezres évek szinte valamennyi magyar filmvígjátékában is játszott. „Szellemes ember, nagy nevettető és a Rádiókabaré nélkülözhetetlen alakja” – jelentette ki Altorjai Anita. Hozzátette: a szórakoztatás számára színészi küldetés, és mind a nézők, mind a szakma részéről megbecsülés övezi. Megjegyezte: Reviczky Gábor 74 évesen is dolgozik, azok után is, hogy a sors kényszerpihenőre küldte egy időre. 

Feltehetően arra célzott, hogy színész rákos megbetegedéssel küzd, amiről nemrég őszintén beszélt a Fókusznak.


A Sára-Csoóri-életműdíjat Hábermann Jenő Balázs Béla-díjas filmproducer vehette át. 

Az ismeretterjesztői Tőkéczki László-díjat a magyar zene rádiójának, a Dankó Rádiónak ítélte oda a kuratórium. 

A Herczeg Ferenc-díjban Andrónyi Kolos, Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Vallási, valamint Nemzetiségi és Külhoni Főszerkesztőségének vezetője részesült. 

A Dohnányi Ernő-díjat a Vujicsics Együttesnek ítélte oda a kuratórium. 

Radványi Dorottya televíziós műsorvezető kapta a Wacha Imre-díjat.

Az Egyesy Géza-díjat Haják Szabó Mária, a Kossuth Rádió felvidéki tudósítója kapta. 

Az MTVA 2021-ben elhunyt hírigazgató-helyettesének emlékére alapított Gyukity István-díjat az M1 aktuális csatorna műsorvezetője, Meszes Boglárka vehette át.

A sportújságírók díját, a közmédia életműdíjas főmunkatársának, legendás sportriporterének emléket állító Knézy Jenő-díjat Vásárhelyi Tamás, az M4 Sport kommentátora kapta.

Nyitókép: Kovács Attila/MTI

#Kultúra#közmédia#mtva#díj#reviczky gábor

Címlapról ajánljuk