Belföld

Az elszabadult rezsi miatt egymillió ember maradhat gondozás nélkül

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 1. 8:41

Rengetegen kerülhetnek utcára a szociális intézményekből – figyelmeztet a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete. A költségvetésben nem látják a növekvő kiadások fedezetét.

Már ősszel bezárhatnak szociális intézmények, mert nem tudják kifizetni a megemelt közületi rezsidíjakat, és munkatársaik nem jutnak el a segítségre szorulókhoz, mert nem lesz miből teletankolni az autókat – írja a Népszava a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) közös levele alapján.

Az intézmények közületi nagyfogyasztónak számítanak, így a jelentősen dráguló áram és gáz gyakorlatilag működésképtelenné teszi őket – figyelmeztetnek a szakemberek.

A levelet aláíró szakemberek a bentlakásos intézmények vezetőivel, nappali ellátások szervezőivel, támogató szolgálatok, valamint család- és gyermekvédelmi szolgálatok munkatársaival egyeztettek, és megállapították: 

a szociális szakma sem ebben az évben, sem a 2023-as elfogadott költségvetésben nem látja a megemelkedő kiadások fedezetét. 

Mint írják, beláthatatlan következményei lesznek annak is, ha a falu- és tanyagondnokok, a segítő szolgálatok munkatársai vagy az utcai szociális munkát végzők nem tudnak eljutni autóikkal, kisbuszaikkal azokra a helyekre, ahol jelenleg rendszeresen megjelennek, és a rászorulók számítanak a segítségükre.

A szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti szektorban százezer ember dolgozik, az ellátottak száma pedig meghaladja az egymilliót. Mindezekre tekintettel azt kérik a szakmai szervezetek a gondoskodáspolitikai államtitkártól, hogy ezekről a kérdésekről egyeztessenek velük, de addig is feleljenek három kérdésükre:

  • Végez-e hozzájuk hasonlóan valamilyen adatgyűjtést a Belügyminisztérium a rezsi- és üzemanyag áremelés szociális ellátókra gyakorolt hatásairól? 
  • Tervez-e a kormány bármit, ami jobb helyzetbe hozná a szolgáltatókat?
  • Ha csődbe megy valamelyik, mi lesz a sorsa azoknak az embereknek, akiket eddig ők láttak el? 

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#rezsicsökkentés-csökkentés#rezsi#szociális ellátás#gyermekvédelem

Címlapról ajánljuk