Belföld

Orbán szerint 86 magyar halt meg az orosz-ukrán háborúban, ezért jogunk van békét követelni

rtl.hurtl.hu

2022. július 25. 21:06

A miniszterelnök a kárpátaljai magyar áldozatokat hozta fel érvként saját politikája védelmében.

Új megközelítéssel érvelt az Oroszország elleni uniós szankciók ellen Orbán Viktor miniszterelnök, amelyek álláspontja szerint felelősek a Magyarországot is sújtó energiaválságért és inflációért. A kormányfő tusványosi beszédében arra utalt, hogy az orosz-ukrán háborút orosz-amerikai béketárgyalásoknak kellene lezárnia, illetve „egy jó békeajánlatot” kellene küldeni Moszkvának. Vagyis a miniszterelnök álláspontja szerint fel kellene hagyni Ukrajna honvédő háborújának nyugati támogatásával, és akkor véget érne a konfliktus.

Hétfői Facebook-posztjában Orbán arról írt, hogy „vannak országok, amelyek bírálnak bennünket, mert szerintük nem vagyunk eléggé elkötelezettek az ukránok mellett”. Ezek az országok „legfeljebb pénzügyi vagy fegyvertámogatást adnak” a kormányfő szerint, utalva itt például az Egyesült Államokra, Nagy-Britanniára és az Európai Unió számos tagállamára.

Mi, magyarok vagyunk az egyetlenek az ukránokon kívül, akik ma meghalnak ebben a háborúban. Eddig 86 magyar ember halt meg a háborúban. Ez egy egészen más nézőpont. Csak mi, magyarok adtunk vért ebben a háborúban, a bennünket kritizálók egyet sem

– fogalmazott a miniszterelnök, aki így az Ukrajnában élő, kárpátaljai magyarság áldozatait Magyarország, vagyis az anyaország áldozathozatalával azonosította.

Orbán szerint a kárpátaljai magyarság áldozata miatt van Magyarországnak joga szomszédos országként azt mondani, hogy a béke az egyetlen megoldás az emberéletek megmentésére és a háborús gazdasági válság megállítására.

A miniszterelnök érveit más megvilágításba helyezi a háború lezárását illetően, hogy az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov hétfőn kijelentette: Oroszország segíteni fog az ukrán népnek megszabadulni a nép- és történelemellenes kijevi vezetéstől. Vagyis az oroszok továbbra sem tettek le róla, hogy megdöntsék a szabadon választott ukrán kormányt, amelynek békét kellene kötnie Oroszországgal a magyar kormányfő álláspontja szerint.


Nyitókép: Fischer Zoltán / MTI

#Belföld#orbán viktor#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk