Belföld

Demokrácia feliratú koporsót vittek a katatüntetők a Parlament elé, a rendőrök később körbezárták őket az Oktogonnál

rtl.hurtl.hu

2022. július 25. 20:08

A rezsicsökkentés csökkentése és a katatörvény miatt demonstráltak. 

Jobbágyfelkelés címmel tüntetést tartottak a fővárosban az ételfutárok, akik a múlt héten Palkovics László miniszternél voltak egyeztetésen, de hiába.

A tüntetők célja, hogy a kormány módosítsa a nemrég elfogadott katatörvényt, tolja el a bevezetésének határidejét januárra, és tervezze újra a rezsicsökkentés csökkentését.

A demonstrálók 7 órakor gyűltek össze a Margit hídon, majd miután elfoglaltak két sávot, egy „demokrácia” feliratú koporsóval a Parlament elé indultak.

Közben felolvasták azoknak a katakárosultaknak a történeteit, akik valamilyen oknál fogva nem lehettek ott személyesen a tüntetésen. Akik nem hoztak történeteket, felírhatták a sajátjukat egy papírra és beletehették a koporsóba. 

Egy fiatal nő arról beszélt:

Vegyük észre, hogy egy nagy pocsolyában élünk évek óta, és ebben a pocsolyában rengetek kavics van. Ebbe dobtak bele a múlt héten egy hatalmas követ.

A szervezők nem sokkal este 21 óra előtt közölték, hogy néhány hétre visszavonulnak, ugyanis itt az ideje, hogy a nép végre a saját kezébe vegye a saját sorsát, ezért megszerveződnek. A tüntetés hivatalos része ekkor véget ért, de pár százan elindultak a Nyugati pályaudvar felé. Miután megérkeztek, elhangzott, hogy menjenek vissza a Margit hídra, de helyette inkább elindultak a Nagykörúton az Oktogon felé. 

Nem sokkal negyed 10 után megjelentek a tüntetők mögött a rendőrök, akik felszólították őket, hogy a demonstrációt a szervezők befejezték, ezért el kell hagyniuk az úttestet. A vonulók az Oktogonnál rendőrsorfalba ütköztek, akkor azt kiabálták: „toljuk meg”. Némi egymásnak feszülés után, fél 10 körül a rendőrök igazoltatni kezdtek, ezzel párhuzamosan felszorították a demonstrálókat a járdára. Nem sokkal este 10 óra előtt nagyjából helyreállt a forgalom a téren. 

Nyitókép: RTL Klub

#Belföld#jobbágyfelkelés#tüntetés#demonstráció#tüntetők#kata#katatörvény#rezsi#margit híd#futárok

Címlapról ajánljuk