Belföld

Aggasztóan kevés a földgáz a hazai tározókban

rtl.hurtl.hu

2022. július 24. 7:18

Miközben a kormány Szerbiának adott el földgázt. 

Az utóbbi években soha nem volt ilyen alacsony július közepén a tárolókban lévő gáz mennyisége – írta az mfor, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataira hivatkozva. 

A lap cikke szerint ez előrevetíti annak lehetőségét, hogy a téli fűtési időszakban aggasztóvá válhat az ország földgázellátása.

Július közepén 2,84 milliárd köbméter gáz volt a hazai tárolókban, ami nagyjából az éves fogyasztás 28 százaléka. Az elmúlt három hónapban 1,62 milliárd köbméter gázt sikerült elraktározni – írta az mfor. A lap hozzátette, hogy az előttünk álló három hónapban 2,32 milliárd köbmétert kellene tartalékba helyezni ahhoz, hogy a tározók az európai uniós előírásnak megfelelően 80 százalékos szintre legyenek feltöltve.

Az elmúlt években eddig 2018-ban volt a legrosszabb a helyzet, és akkor 550 millió köbméterrel több gáz volt a hazai tározókban, mint most. Az mfor megemlítette, hogy hétfőn a kormány eladott 500 millió köbméter földgázt Szerbiának, annak ellenére, hogy energia-vészhelyzetet hirdettek, aminek egyik része a kiviteli tilalom az energiahordozókra és a tűzifára.

Nyitókép: Lakossági földgázfogyasztást mérő óra számlálója egy családi házban elhelyezett fogyasztásmérőn. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

#Belföld#földgáz#tározók#energiaválság

Címlapról ajánljuk