Belföld

Nyakunkon a vízhiány, másodfokú korlátozást vezettek be több Pest megyei településen

rtl.hurtl.hu

2022. július 22. 21:46

A vízmű a fogyasztás csökkentését kéri.

Több Pest megyei településen is a vízfogyasztás csökkentését kéri a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) – számol be az MTI. A szolgáltató szerint a vízellátó rendszer elérte a maximális kapacitását.

Tahitótfalun, Leányfalun, Szentendrén, Pilisszentlászlón, Budakalászon, Ürömön, Pilisborosjenőn, Solymáron, Pilisvörösváron, Pilisszentivánon, Pilisszentkereszten, Pilisszántón, Csobánkán, Pomázon és Nagykovácsiban másodfokú vízkorlátozást rendeltek el az önkormányzatok. Tilos az automata öntözőberendezések működtetése, a járdák és utak mosása, a járművek tömlős mosása, a medencék töltése és mindenféle tömlős locsolás és mosás.

A DMRV szerint azért van szükség az intézkedésekre, hogy mindenkihez eljusson a közegészségügyi követelmények kielégítéséhez szükséges minimális vízmennyiség.

Solymáron, ahol korábban súlyos vízhiány volt, jelenleg biztosított az ellátás, a honvédség ismét két vízszállító járművel segít – közölte Menczer Tamás, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője. A helyzet jelenleg Szentendrén a legrosszabb, a honvédség ott is segít. A Duna vízállása alacsony, ezért a vízkivétel nehezebb.

A tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelt el harmadfokú hőségriasztást, de az intézkedést pénteken meghosszabbították kedd éjfélig. Szombaton 40 fok felett is lehet a hőmérséklet. Várhatóan kedden hidegfront érkezik.

Nyitókép: Tim Graham / Stone / Getty Images

#Belföld#vízhiány#víz#fogyasztás#pest megye

Címlapról ajánljuk