Belföld

Solymáron már mindenhol van víz

rtl.hurtl.hu

2022. július 2. 13:18

Menczer Tamás nem tudta megígérni, hogy nem lesznek újabb fennakadások.

Szombaton reggel Solymár minden részén volt, és jelenleg is van víz – jelentette be sajtótájékoztatóján Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Erről az MTI adott hírt.

A politikus közölte: a problémát a szakemberek szerint nem a vízhiány okozta, hanem a megnövekedett fogyasztás, ami miatt a hálózat nem tudta a vizet megfelelő ritmusban utántölteni a tározóba.

A problémát egyrészt négy, 8 köbméteres vízszállító autóval kezelték, amelyek most is dolgoznak – ezek óránként 32 köbméter vizet tudnak a tározóba vinni. Másrészt „megfeszítették” a rendszert, terelésekkel, irányításokkal, nyomásnöveléssel érték el, hogy újra legyen víz a település minden pontján.

Menczer Tamás azt mondta, a nehéz helyzet nem múlt el, nem tudja megígérni, hogy a vízellátás folyamatos lesz Solymáron. Az elsődleges cél, hogy ne forduljon elő többé olyan helyzet, hogy valaki napokon keresztül nem jut vízhez.

Beszámolt arról is, hogy folynak a tárgyalások szakemberekkel arról, hogyan lehet a problémát tartósan kezelni. A rövidtávú megoldást egy 500 millió forintos beruházás, egy plusz vezeték kiépítése jelentené, ami akár jövő nyárig elkészülhetne. A középtávú megoldás pedig az egész térség vízhálózatának és kapacitásának a rendezése lenne, ami 16 milliárd forintba kerülne. Utóbbira a forrás rendelkezésre áll, arról tárgyalnak, hogy miként lehetne felgyorsítani a munkálatokat.

A képviselő ismét kérte, hogy akik a vízkorlátozással érintett településeken – Solymár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Pilisszentiván, Csobánka – élnek, csak a legszükségesebbekre használják az ivóvizet.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szentendrén szigorították a vízkorlátozást.

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

#Belföld#solymár#víz#vízhiány#menczer tamás

Címlapról ajánljuk