Belföld

Önmegtartóztató, egymást püfölő szkinhedek világából jöttek a nácitetkós magyar zenészek

rtl.hurtl.hu

2022. július 21. 7:11

Mindkét náci jelképekkel agyontetovált férfi magyar volt, akiket a horvát tengerparton fotóztak le három héttel ezelőtt. A hazai bőrfejűek világa manapság nem utcai randalírozással, inkább szabadidős programokkal, sportrendezvényekkel és koncertekkel próbálja égve tartani a gyűlölet lángját. Legközelebb augusztusban gyűlnek össze Budapesten a magyar és külföldi neonácik, akik az 1993-ban elhunyt angol szkinhedvezérre emlékeznek. 

Júliusban két neonácikkal kapcsolatos hír rázta fel a magyar közvéleményt. Július 1. és 3. között Velence-Ófaluban, a Drótszamár Kemping területén rendezték meg immár a nyolcadik Rockstrandot, amelyen olyan szkinhed-együttesek léptek fel, mint a Fehér Törvény, a Tar Had és a Kitörés.

Akkor a város önkormányzata úgy reagált, hogy 

az elmúlt hétvégén lezajlott zenei fesztiválon elfogadhatatlan, gyűlöletkeltő, közösség ellen uszító szövegek hangzottak el, amelyek Velence számos, a fesztivál helyszínétől akár több kilométerre elhelyezkedő pontján világosan hallhatók voltak.

Azt is írták, jogos felháborodást kelt, ha a városban náci és rasszista szövegeket lehet hallani. Az ügyben rendőrségi feljelentés is született. 

Nemzetközivé lesz a világ

A július 1-jén koncertező Fehér Törvény július 2-án, szombaton már egy külföldi koncertre volt hivatalos: a horvátországi Rijekában (Fiuméban) szervezett bulit a Blood and Honour (vagyis a Vér és Becsület) elnevezésű nemzetközi hálózat, ami neonáci zenekarok koncertszervezésével is foglalkozik. A Blood and Honour magyar szervezetének Telegram-csatornája szerint a 70 fő részvételével zajlott programon a magyar zenekaron kívül fellépett a német Kodex Frei és a Smart Violence nevű banda.

Ezen a rendezvényen vehetett részt A. Kristóf és T. Ádám, akiket az Antifainfo Budapest azonosított, mint a rijekai strandon július 3-án közös fotón megörökített náci és hungarista szimbólumokkal, köztük horogkeresztekkel agyontetovált férfiakat.

A spongyabobos úszónadrágban feszítő A. Kristófon ráadásul egy egész hátát befedő Adolf Hitler portré volt látható, amely a helyi sajtóbeszámolók szerint ledöbbentette a szemtanúkat. Ám a parti vendéglátóhelyen állítólag németül beszélő vendégek közös fotókat is készítettek a két férfival. Egy másik szögből készített fénykép tanúsága szerint a két férfi békésen beszélgetett a pultnál.

Önmegtartóztató, sportból egymást püfölő szkinhedek világából jöttek a nácitetkós magyar rockzenészek
Fotó: rijekadanas.com

Arra egy holland tényellenőrző oldal cikke derített fényt, hogy a korábban ukránoknak vélt férfiak közül A. Kristóf a Fehér Vihar nevű szkinhed-zenekarban basszusgitározott, továbbá 2020-ban részt vett egy „családi- és sportnapként” bejegyzett eseményen, amelyen Ian Stuart, az 1993-ban meghalt angol szkinhed zenész 63. születésnapját ünnepelték. Azt már az Antifainfo derítette ki A. Kristófról, hogy a jelenleg is aktív Hunnia zenekarral is zenélt.

T. Ádám a Horvátországban készült fotókon, illetve saját Facebook-oldalán is a Don Gatto nevű, angol nyelvű dalokat játszó magyar hardcore zenekar sapkájában feszít, illetve áll egy színpadon mikrofonnal a kezében. Az együttesnek azonban nincs köze a szkinhed-szcénához, T. Ádám pedig nem a zenekar tagja.

Az idén június 24-én feltöltött fotón az éneklő T. Ádám mögött a Fehér Törvény felirata látható, részben kitakarva. Vagyis a férfi valószínűleg a zenekar énekese, de ez nem teljesen egyértelmű.

Absztinencia és az Akarat Diadala

A Fehér Törvény meg nem nevezett, bár fotókon látható frontemberével készített 2018-as interjúból kiderült, hogy a zenekar a „straight edge” vagy SXE-mozgalom híve. Az Egyesült Államok hardcore zenei világából származó mozgalom elutasítja az alkohol-, a drog- és cigerattafogyasztást, vagyis a rockerlétből kizárólag a zenét és a stílust tartotta meg.

Az Antifainfo szerint a velencei Drótszamár kempingen kívül klubokban is felléptek az utóbbi időben szkinhed-zenekarok, így a miskolci Route 66-ban, valamint a dunaújvárosi Kaptárban.

A hazai szkinhed szubkultúrában a zene mellett néhány éve még fontos szerepet játszott az Akarat Diadala nevű „sportrendezvény”, amelyen izmos, náci és hungarista szimbólumokkal agyontetovált férfiak verekedtek vegyes küzdősport-stílusban. Arról nincsenek információk, hogy az eseményt továbbra is megrendezik-e.

Ám a Blood and Honour Hungária legfontosabb közéleti eseménye nagyon is nyilvános: idén is megtartották a német csapatok 1945-ös budapesti kitörésére emlékező túrát. Február 12-én több, Magyarországra érkezett német és egy horvát neonáci szervezet részvételével az emlékezők végigvonultak a budai Várnegyeden, az általunk hősnek tekintett, a szovjet ostromgyűrűből menekülni próbáló német katonák útvonalát követve.

A következő Blood and Honour által hirdetett esemény is a fővároshoz köthető. Ian Stuart 65. születésnapját ünneplik, ennek apropóján több neonáci zenekar is fellép, a magyarok közül például a Nemzeti Front. A jegyeknek megkérik az árát, elővételben 1 forint híján 5 ezer, helyszínen pedig 6 ezer forint. Hogy ezért cserébe milyen bulihelyszínre számíthatnak a rajongók, nem tudni, ugyanis a koncertet szervező cég csak az esemény napján fogja elküldeni a Telegram-csatornájára, valamint az elővételeseknek, hol lesz az emlékkoncert. 

Nyitókép: Twitter

#Belföld#szkinhed#neonáci#zenekar#tetoválás#horvátország#ma

Címlapról ajánljuk