Külföld

Magyar neonáci lehet a horvát tengerparton egész hátas Hitler-tetoválást villantó strandoló

rtl.hurtl.hu

2022. július 19. 21:31

Sokáig az a hír járta, hogy ukrán menekültekről van szó, de úgy néz ki, hogy az egyikőjük magyar.

A Blikk egy holland tényellenőrző portálra hivatkozva azt írja, hogy a horvát tengerparton korábban nagy feltűnést keltő, széttetovált nácik közül legalább az egyik magyar lehet. Július elején a horvát nyelvű közösségi oldalakon elkezdett terjedni egy fotó, amin két férfi szerepel, a testüket náci szimbólumok borítják.

A képen szereplő nácikról sokáig azt hitték, hogy ukrán állampolgárok, de a holland dpa tényellenőrző portál szerint a magasabbik, kopasz férfi egy magyar neonáci zenész, aki 2018-ban a Fehér Vihar nevű zenekarban basszusgitározott.

A fotók eljutotottak a horvát rendőrséghez is, miután többen is feljelentést tettek ellenük.

Az oldal kinyomozta, hogy a fotó Rijekában készült, ahol a rendőrségi bejelentések szerint 10 nappal korábban jártak először. Először egy Antifasisticki Vjesnik nevű antifasiszta horvát weboldal mondta ki, hogy a férfiak nem ukránok, hanem magyarok, a cikk ugyanakkor megjegyzi: a jobb oldali szakállas férfi személyazonosságát egyelőre nem tudták beazonosítani.

A baloldali, Spongyabob-nadrágos, Hitler-tetoválásos férfi 2020-ban részt vett egy, a szélsőjobboldal Nordic Sun Records által hivatalosan „családi- és sportnapként” bejegyzett eseményen, amelyen Ian Stuart, az 1993-ban meghalt angol neonáci zenész 63. születésnapját ünnepelték. 

A portál szerint akkor még kevesebb arctetoválás volt az arcán, de a jobb szeme alatti könnycsepp és a jobb karján lévő tetoválás miatt jól felismerhető.

A magas, kopasz férfi feltűnik egy 2018-as koncertfelvételen is, ahol basszusgitározik. A dpa szerint a Fehér Vihar egy magyar neonáci szervezethez, a Blood and Honour Hungáriához köthető. A Blood and Honour Hungária július 2-án arról posztolt a Telegram-csatornájukra, hogy épp egy Horvátországban rendezett megemlékezésen vesznek részt.

Nyitókép: Antifa Vjesnik / Twitter

#Külföld#neonáci#náci#horvát#tengerpart#hitler#tetoválás

Címlapról ajánljuk