Belföld

Náci szövegektől zengett a Velencei-tó, szkinhedfesztivált vizsgál a rendőrség

rtl.hurtl.hu

2022. július 5. 15:44

A rendezvényen gyűlöletkeltő, közösség ellen uszító szövegek hangzottak el.

Zenei fesztivált tartottak július 1-jén és 2-án Velence-Ófaluban, a Drótszamár Kemping területén. De nem akármilyet. A kétnapos rendezvény komoly felháborodást okozott, több helyi lakos és nyaraló is bejelentést tett az önkormányzatnál, a Rockstrand ugyanis valójában egy szkinhedfesztivál volt, melyen olyan sokatmondó nevű zenekarok léptek fel, mint a Fehér Törvény, a Tar Had és a Kitörés – írja a 24.hu

A lap szerint a náci szövegeket még több kilométerre a fesztivál területétől is hallani lehetett. Az önkormányzat a Facebookon reagált a fesztiválra, mint írták,

az elmúlt hétvégén lezajlott zenei fesztiválon elfogadhatatlan, gyűlöletkeltő, közösség ellen uszító szövegek hangzottak el, amelyek Velence számos, a fesztivál helyszínétől akár több kilométerre elhelyezkedő pontján világosan hallhatók voltak. Ezeket a megnyilvánulásokat Velence Város Önkormányzata a leghatározottabban elítéli és elutasítja. Saját kezelésében lévő területen bármely szervezőnek jogában áll törvénybe nem ütköző rendezvényt tartani Velencén. Az azonban jogos felháborodást kelt, ha rasszista, náci szövegeket lehet hallani városunkban. Hazánkban a gyűlöletbeszédet mint nagy nyilvánosság ellen elkövetett közösség elleni uszítást a Büntető törvénykönyv bünteti.

Hozzátették, hogy a fesztivál szervezői még tavasszal kértek az egész nyári szezonra zajhatárérték-megállapítást az önkormányzattól, „azonban rendezvénytartási engedélyt nem igényeltek, a kérelemhez a szervezők programot nem csatoltak”.

A 24.hu kereste a polgármestert a rendezvénnyel kapcsolatban, de Gerhard Ákos nem akart nyilatkozni, ahogy a Drótszamár Kemping sem. 

A Fejér megyei rendőrség a lap kérdésére azt írta, hogy egy bejelentés alapján vizsgálják az eset körülményeit.

Nyitókép: MTVA/Faludi Imre

#Belföld#velence#velencei-tó#szkinhed#fesztivál#szkinhedfesztivál#náci

Címlapról ajánljuk