Belföld

Az Európai Bizottság folytatja a jogállamisági eljárást, újabb levelet küldtek Varga Juditnak

rtl.hurtl.hu

2022. július 21. 12:31

Már konkrét pénzügyi intézkedéseket is kilátásba helyeztek.

Az Európai Bizottság szerdai ülésén úgy döntött, tovább lép a jogállamisági eljárásban, az erről szóló levelet pedig még aznap  elküldték Varga Judit igazságügyi miniszternek, akinek egy hónapja van a válaszadásra, írja a Népszava.

Mint arról beszámoltunk, április végén hivatalos jegyzéket küldött az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa, Johannes Hahn a magyar kormánynak arról, hogy elindítják a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben. 

Ha bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei Magyarországon, akkor a tagállami kormányok képviselőiből álló Európai Tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntetheti az országot.

A Népszava megjegyzi: a levélváltás a Budapest és Brüsszel között folyó párbeszéd része, de már jelzi, hogy az uniós testület elégedetlen azokkal az intézkedésekkel, amelyeket a kormány felvázolt a kifogásai leszerelésére. 

„Megbíztuk Hahn biztost, hogy írjon a magyar hatóságoknak, és tájékoztassa őket azokról az intézkedésekről, amelyeket az Európai Bizottság szándékozik javasolni a (kormányközi) EU Tanácsnak arra az esetre, ha a Magyarország által hozott korrekciós intézkedések nem megfelelőek” – közölte a lap érdeklődésére az Európai Bizottság. Mint írják, a levélben a biztos konkrét pénzügyi lépéseket helyez kilátásba arra az esetre, ha nem születik megegyezés, ezekről azonban a testület nem kívánt részletekkel szolgálni.

Az EB a Népszavának megjegyezte: „Magyarország ugyan javaslatot tett néhány korrekciós intézkedésre, ezek többségét azonban kedden a késő esti órákban, a szerdai bizottsági ülést közvetlenül megelőzően nyújtotta be, így azokat nem volt idő áttanulmányozni.”

A lap  információi szerint a jogállamisági eljárásban a kormány eddig főként azokkal a kötelezettségvállalásokkal állt elő, amelyeket a járvány utáni helyreállítási tervéről szóló tárgyalásokon is ismertetett.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

#Belföld#európai bizottság#varga judit#jogállamisági eljárás

Címlapról ajánljuk