Belföld

Forrósodik a tatai szállodaellenes népszavazási kampány, a fideszes polgármester szerint a város sem támogatja a beruházást

Molnár RichárdMolnár Richárd

2022. július 20. 6:59

Megrongálták az Öreg-tó természetvédelmi területére tervezett ötcsillagos hotelt ellenző civilek plakátjait. Helyi népszavazással próbálnák meggátolni a beruházást, kérdéses azonban, hogy ez a magas érvényességi küszöb mellett sikerülhet-e. A város fideszes polgármestere azt mondta az rtl.hu-nak, hogy semmilyen formában nem támogatják a beruházást, a cég pedig egyelőre engedélyeket sem kért az építkezésre.

Nincsenek könnyű helyzetben a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítés ellen fellépő civilek, akiknek a koronavírus-járvány miatti másfél éves jogi huzavona után sikerült elérniük egy helyi népszavazás kiírását idén július 31-re. A referendumot kezdeményező Szalay Ildikó, a TETT Egyesület elnöke az rtl.hu-nak azt mondta, a tataiak elsöprő többsége a Natura 2000-es természetvédelmi területre tervezett 120 szobás luxusszálloda építése ellen van, így a népszavazás eredményessége szerinte nem lehet kérdéses. Az érvényessége azonban igen: ehhez a választásra jogosult lakosság felének plusz egy főnek, azaz 10 500 tatai szavazatára lenne szükség, ami a nyári szabadságolások kellős közepén nagyon nehezen elérhető célnak tűnik.

A beruházás megakadályozása érdekében feltett három kérdés (ami jogszabályokra és helyrajzi számokra vonatkozik) is elég bonyolultnak tűnik az átlagpolgár számára, bár ha mindhárom kérdésben az igenek győznek, a beruházás elbukik.

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20.)) és helyi építési szabályzata (38/2005. (XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?

A kizárólag önkéntes alapon, saját pénzükből kampányoló civilek múlt csütörtökön indították plakátkampányukat Tatán, amely három igen szavazatra buzdít. Azonban egy nem várt, újabb akadállyal szembesültek: aznap éjjel, amikor a plakátjaikat kihelyezték többről is levágták a gyorskötözőt, az újrakötözésig használhatatlanná téve azokat, majd vasárnapra virradó éjjel „GO AVALON GO” feliratú papírdarabokat ragasztottak rájuk. Emiatt rendőrségi feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. A felirat az Avalon-csoportra utal, ők akarnak szállodát építeni, a civilek Stop Avalon Tata néven buzdítják a lakosokat arra, hogy voksoljanak a beruházás ellen.

Voltak olyan tataiak, akik dühükben letépték a plakátokról ezeket a papírdarabokat, ezzel azonban nem szándékosan, de kárt okoznak bennük.

Forrósodik a tatai szállodaellenes népszavazási kampány, de kérdéses az érvényesség
Fotó: TETT Egyesület

A szállodaiparban érdekelt Avalon Park Kft. – amely az energiaital-gyártásban utazó Hell-cégcsoport egyik tagja – építené a wellness-élményeket, éttermeket, játszóparkot és gokart-pályát is kínáló szállodakomplexumot. 

A beruházók évi 150-200 ezer vendéget, 100 millió forintos helyi adóbevételt és 80-100 fő számára ígértek munkahelyeket. 

Ennek ellenére a népszavazási kezdeményezésre alig 3 hét alatt összegyűlt 4000 érvényes aláírás és már tüntetést is tartottak. Szalay Ildikó azt mondja, sem a helyi politika, sem a beruházó cég részéről nem feltételeznek ilyen amatőr kampánymódszereket. Viszont szerinte vannak a városban olyan „trollok”, akiknek indokai vagy szakmai érvei nincsenek a szállodaépítés mellett, mert a beruházás a civilek szerint lényegében védhetetlen. Szalay Ildikó arról is beszélt, hogy meglátása szeirnt az építkezést a jelenlegi építési szabályok alapján végre se lehetne hajtani, ám a magánberuházó úgy vásárolta meg a területet, mintha biztos lett volna abban, hogy ezek az akadályok el fognak hárulni.

A TETT Egyesület elnöke szerint semmiféle társadalmi egyeztetés nem történt az ügyben, noha a terület azon kevés megmaradt helyekhez tartozik Tatán, ahol a helyiek a természet közelében sétálhatnak és pihenhetnek. A szállodához tervezett bekötőút építése azonban a civilek érvelése szerint olyan fokú környezeti terhelést jelentene, ami tönkretenné a területet.

Szalay Ildikó úgy véli, a munkahelyteremtés ígérete könnyen cáfolható, hiszen Tatán és környékén jelenleg is munkaerőhiány van a turizmusban és a vendéglátásban. A jelenlegi gazdasági helyzetben szerinte ezért kétséges a beruházás megtérülése, és így a tervezett helyi adóbevételek elérése is.

Az rtl.hu azon kérdésére, hogy Tata önkormányzata támogatja-e a szállodaberuházást, Michl József polgármester azt válaszolta: Az önkormányzat azt támogatta és támogatja, hogy erről a kérdésről is lefolytassák a szükséges szakmai és társadalmi vitákat.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol az építkezést ellenző civilek érveiről, Michl József ezt írta: „Természetesen ezekben a kérdésekben is helye van az érvek megvitatásának, és a megalapozott döntéshozatalnak.” Egyben cáfolta is azokat az állításokat, miszerint nem volt társadalmi egyeztetés. 

Tartottunk az üggyel kapcsolatban 2020 júliusában 9 alkalommal összesen közel 46 órában 153 felszólalóval zajló fórumsorozatot

– mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy ez alapján hozta meg a képviselőkkel folytatott egyeztetés után a döntését. Ennek az volt a lényege, hogy „az érintett ingatlan tulajdonosának számos mélyreható vizsgálatot kell elvégeztetnie, majd tanulmányokat készíttetni, melyek alapján a képviselő-testület döntést tudni hozni arról, hogy az elképzelése megvalósítható-e”.

Michl József szerint az önkormányzat semmilyen formában nem támogatja a szállodaberuházást, sem pénzügyileg, sem adókedvezményekkel, sem támogató beruházásokkal. 

A tatai városvezető elismerte, hogy a terület tulajdonosa egyetlen hatályos építési engedéllyel nem rendelkezik, és tudomásuk szerint ezirányú bejelentéssel sem élt eddig a hatóságok felé, így a beruházást nem szükséges felfüggeszteni, hiszen az meg sem kezdődhetett.

A városvezető hozzátette, az önkormányzat a népszavazási eljárásban minden esetben a jogszabály által kínált legkorábbi határidővel élve járt el, és ebben az esetben is eleget tesz tájékoztatási kötelezettségének.

Kérdéseket küldtünk a Hell Energy Kft-nek is az egyetlen kommunikációs csatornájukon, a honlapjukon található üzenetküldő felületen keresztül. Amint válaszolnak, közölni fogjuk.

Nyitókép: A tatai vár az Öreg-tó partján. – Fotó: Molnár-Bernáth László / MTVA

#Belföld#tata#öreg-tó#szálloda#hell

Címlapról ajánljuk