Belföld

Huszonegy kárpátaljai menekültet tettek utcára Tatán

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 3. 19:10

Négy kárpátaljai család került az utcára Tatán, miután a szállásadójuk utcára tette őket.

Utcára tettek négy kárpátaljai családot szombaton Tatán – írja a hvg.hu. Az egyik érintett családtag a lapnak elmondta, a 2022 óta szálláshelyükként szolgáló munkásszálló előtt aludtak az utcán. Másnap azt az információt kapták, hogy utazzanak el Kocsra, ott majd kapnak szállást, azonban azt nem tudták, hogy egy héttel ezelőtt már ott is utcára rakták az ottani menekülteket.

Amikor visszatértek Tatára, akkor a szállásadó azt mondta, ha törlesztik a tartozásukat, maradhatnak még egy-két éjszakát. (A lap szerint tartozás alatt a szállásadó az augusztus 21-e óta megvont állami lakhatási támogatást érti, ami eddig napi 5000 forintot jelentett fejenként.) A családok összedobták a pénzüket, de így is utcára kerültek. A letett összeget végül visszakapták, de albérletre nem futja belőle.

A cikk szerint a 21 menekült nagy része kiskorú gyermek, akiknek óvodába, iskolába kéne járniuk, lakcím nélkül azonban a beíratás sem lehetséges. Mivel kiskorú gyermek nem maradhat az utcán, így most az a veszély fenyegeti a családokat, hogy a gyerekeket elveszik tőlük.

A kormány azonban augusztus 21-től nem ad támogatást azoknak az elszállásolására, akik olyan régióból menekültek el, ahol nincsenek aktív harcok. A most utcára kerülő családok kétségbe vannak esve, nem tudják kihez forduljanak segítségért, több ígéretet is kaptak, most mégis az utcán találták magukat.

Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza a Reggeliben azt mondta, körülbelül havi 400 millió forintot spórolt a kormány azzal a kormányrendelettel, amely szerint már csak az „Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeiből” érkezők jogosultak lakhatási támogatásra.


Nyitókép: RTL

#Belföld#tata#menekült#szállás#kárpátalja

Címlapról ajánljuk