Sümeg fideszes polgármestere a tűzijáték helyett a rászorulók támogatását választottaLépésük nem a kormány ellen irányul, hangsúlyozta Végh László.
Belföld

Sümeg fideszes polgármestere a tűzijáték helyett a rászorulók támogatását választotta

rtl.hurtl.hu

2022. július 20. 13:53

Lépésük nem a kormány ellen irányul, hangsúlyozta Végh László.

„Az elmúlt években nagyon sokan szólaltak meg a tűzijáték káros hatásai miatt. Érvként felhozva a környezetszennyezést, az állatok (háziállatok, madarak stb.) védelmét. Nem utolsó sorban pedig a tűzijáték anyagi vonzatával érveltek. Ezzel szemben a városvezetés véleménye eddig az volt, hogy kapják meg a sümegi emberek az augusztus 20-i ünnepnek ezt a megszokott, és kedvelt színfoltját. Azonban most különleges helyzet állt elő” – írta Facebook-oldalán Végh László, Sümeg fideszes polgármestere. 

Érvelése szerint a kormány a nemzetközi események miatt, melyek az energiapiacon brutális drágulást okoznak, kénytelen változtatni a rezsicsökkentés rendszerén. „Már most látszik, ez a háztartások nagy részénél jelentős rezsiköltség emelkedést okoz majd. Mindenki, egész Európa, köztük Magyarország is aggódva várja az őszt és a telet.”

Ezért úgy döntöttünk, hogy Sümegen 2022. augusztus 20-án az államalapítást nem tűzijátékkal ünnepeljük

– fogalmazott a településvezető, aki azt is elárulta: a megtakarított mintegy 500 ezer forint egy elkülönített számlára kerül, amiből a legrászorultabbakat fogják segíteni, hogy városukban mindenki átvészelje a nehéznek ígérkező telet. A felhasználás pontos szabályait természetesen a képviselőtestület fogja megalkotni, szeptember végi ülésén, tette hozzá.

Kiemelte:

Nem a kormány lépése ellen irányul a döntésünk. nem befolyásol, hogy Budapesten mekkora tűzijáték lesz augusztus 20-án. Azt szeretnénk, hogy itt Sümegen ha kell, tudjunk segíteni.

Kedden derült ki, hogy Salgótarján is lemond a tűzijátékról idén, helyette tanácsadást nyújtanak majd a katásoknak és a rezsinövelés által érintetteknek. Szerdán Siófok ellenzéki polgármester jelentette be: nem lesz tűzijáték, a pénzt inkább az óvodások étkeztetésére költik. A szentesi polgármester is jelezte: nem szeretné, ha idén lenne tűzijáték. 


Nyitókép: Végh László polgármester beszédet mond a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Békemenet-szervezők civil autós zarándoklatának sümegi állomásán. – Fotó: Varga György / MTI

 

Címlapról ajánljuk