Belföld

Siófokon sem lesz tűzijáték, óvodai étkeztetésre fordítják a megspórolt milliókat

rtl.hurtl.hu

2022. július 20. 10:31

Szolidaritásból és takarékossági okokból döntöttek így.

„Mert úgy érzem, így helyes…” – kezdi Facebook-posztját dr. Lengyel Róbert, Siófok ellenzéki polgármestere. A városvezető arról ír, hogy „a szomszédunkban háború dúl, ukránok és oroszok, katonák és civilek ezrei pusztultak és pusztulnak egy értelmetlen konfliktus áldozataiként. Európa, azon belül hazánk is, borzalmas gazdasági helyzetbe került, sokaknak az is kérdés, hogy az ősztől miképp fogják kifizetni a rezsijüket, mennyi marad egyáltalán élelemre, ruházkodásra”.

A polgármester a háborút elszenvedő ukrán és orosz néppel, valamint a gazdasági helyzetből fakadó kilátástalansággal küszködő magyarokkal való szolidaritás, valamint takarékossági szempontok miatt úgy döntött, hogy bár az idei augusztus 20-i rendezvénysorozatot megtartják, 

de az annak részét képező tűzijátékot nem tartjuk meg. Az így megtakarítandó pénzt hasznos városi közcélra fordítjuk.

A megmaradt kétmillió forintot a „folyamatosan dráguló óvodai étkeztetés kiegészítésére” használja fel a városvezetés, amely így kívánja segíteni a helyi családokat. 


Kedden derült ki, hogy Salgótarján is lemond a tűzijátékról idén, helyette tanácsadást nyújtanak majd a katásoknak és a rezsinövelés által érintetteknek. Fekete Zsolt ellenzéki polgármester hozzátette: „El kell mondjam, hogy az augusztus 20-i tűzijáték évek óta kérdésként merül fel köreinkben a környezettudatosság miatt is. A robbanószerekben mérgező vegyületek, egészségkárosító anyagok vannak, emellett a felszabaduló gázok erős környezetszennyező hatással bírnak. Mindannyian tudjuk azt is, hogy számos háziállat, kisállat szenved el komoly traumát a tűzijáték rövid időtartama alatt, és akkor még a környékünk vadvilágáról nem is beszéltünk.”


Nyitókép: Lengyel Róbert, Siófok polgármestere beszédet mond a 173. balatoni hajózási idény indulása alkalmából rendezett ünnepségen a balatonfüredi hajóállomáson 2019. április 20-án. – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

 

#Belföld#siófok#dr. lengyel róbert#tűzijáték#augusztus 20

Címlapról ajánljuk