Belföld

Lángol a gabona: több mint harmincszorosára nőtt a leégett gabonatáblák nagysága

rtl.hurtl.hu

2022. július 18. 7:54

Jelentősen nőttek a mezőgazdasággal összefüggő tűzesetek idén, és különösen a kombájnok gyulladnak ki. 

A Katasztrófavédelem közlése szerint majdnem kétszer annyi szabadtéri tűz keletkezett idén, mint tavaly, és a leégett területek nagysága csaknem a tízszerese a tavalyinak – írta az Agroinform. A szabadtéri tüzek 54 százaléka pedig a mezőgazdaságot érintette.

A tavalyi évhez képest lényegesen több az aratással összefüggő tűz, és a keletkezett károk mértéke is nagyobb – írta a lap.

A tavalyi adatokhoz képest a gabonatáblákban keletkezett tüzek száma 571 százalékkal, a leégett gabonatáblák nagysága pedig harmincháromszorosával nőtt. Idén júniusban 47 gabonatábla gyulladt ki, és 338 hektár égett le.

Hasonló a helyzet a tarlóknál. Az Agroinform cikke szerint júniusban 28 alkalommal riasztották égő tarlóhoz a tűzoltókat, és 240 hektárnyi tarló égett le. Ez 133 százalékkal több tarlótüzet és 173 százalékkal nagyobb területet jelent a tavalyi évhez képest.

Ugyanakkor a tavalyi évhez képest kevesebb mezőgazdasági munkagép vált a tűz martalékává, viszont a kiégett kombájnok száma másfélszer több.

Nyitókép: Tűzoltók oltják 2022. július 13-án az Izsák és Soltszentimre közötti erdőben délután keletkezett tüzet. Fotó: MTI/Donka Ferenc

#Belföld#gabona#tűz#mezőgazdaság#szabadtéri tűz#mezőgazdasági tűz

Címlapról ajánljuk