Belföld

Több hektáron lángolt a növényzet Budapesten

rtl.hurtl.hu

2022. július 17. 7:11

Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, így még a kijelölt helyeken sem szabad tüzet rakni.

Két helyszínen is nagy kiterjedésű növényzettűzhöz kellett kivonulniuk a fővárosi tűzoltóknak szombaton.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján azt közölte: délelőtt több ezer négyzetméteren égett az aljnövényzet egy erdős területen Budapest II. kerületében, a Budakeszi útnál. 

Az egységek több órás megfeszített munkával végül megszüntették a kisebb izzásokat is.

Az oltást nehezítette a terület tagoltsága és terepviszonya. A beavatkozás idejére a Budakeszi út forgalmát is korlátozni kellett.

Este, a XXIII. kerületben, az M0-s autóút 24-es kilométerénél, a dunaharaszti lehajtónál, közel az autóúthoz tíz-tizenöt hektáron gyulladt meg az aljnövényzet. A tűz továbbterjedését este kilenc órára sikerült megakadályozniuk.

A fővárosi katasztrófavédelem közleményében felhívta a figyelmet, hogy július másodikától az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ennek értelmében 

tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közútmenti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. 

A fokozottan tűzveszélyes időszakban a parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett - emelték ki.

Arra kérik a lakosságot, hogy fokozottan ügyeljenek, az aljnövényzet ugyanis rendkívül száraz, akár egy eldobott izzó cigarettacsikk is hatalmas károkkal járó tüzet okozhat.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu, vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: MTI/AP

#Belföld#tűz#szárazság#tűzoltóság#budapest

Címlapról ajánljuk