Belföld

Ismét lezárta az Erzsébet hidat, és a Kádár János halála idején érvényes rezsiárak visszaállításáért indított népszavazást a Kétfarkú Kutya Párt

rtl.hurtl.hu

2022. július 15. 18:57

A Kutya Párt csütörtökön bejelentette: addig akarják ezt csinálni, amíg meg nem bukik a kormány. 

Legyen minden jobb! – hídfoglaló tüntetés minden ellen címmel újabb demonstrációt tart a Magyar Kétfarkú Kutya Párt péntek este 18 órától. 

Nyolc óra körül már néhány száz ember – köztük számos biciklis futár – volt a helyszínen. Döme Zsuzsanna társelnök a mozgó színpadon elmondta:

elképzelhető, hogy az egész hidat elfogalják. 

Nem sokkal negyed 9 után ez meg is történt. Döme hozzátette, hogy nagyon fáradtak, így megüzente a kormánynak, hogy jó lenne, ha már pénteken lemondanának, és akkor nem kellene minden nap kijönniük. Ezután közölte, hogy a demonstráció elindul, majd felkonferálta az első fellépőt, egy dj-t. 

Ismét az Erzsébet hídon piknikeznek és a Kádár János alatti rezsiárak visszaállításáért indítanak népszavazást a Kétfarkú Kutyák
RTL Híradó

A Kutya Párt már délután bejelentette, hogy a demonstráción bejelentenek valamit, a hivatalos kihirdetés előtt pedig a Telexnek elmondták: 

Népszavazási kezdeményezést indítanak a rezsicsökkentés megvédésére. Azt szeretnék elérni, hogy állítsák vissza a Kádár János halála idején érvényes energiaárakat.

Nem sokkal később a párt honlapján is megjelent a népszavazási kezdeményezés, két kérdéssel: 

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági felhasználó által a villamosenergiáért fizetendő egyetemes szolgáltatási árat az 1989. július 6-án alkalmazandó mértékkel megegyező hatósági árként határozza meg?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági fogyasztó által a földgázért fizetendő gázdíjat az 1989. július 6-án alkalmazandó mértékkel megegyező hatósági árként határozza meg?

Az online konzultáció hét kérdése pedig így szól:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a rezsi rossz?*
  • Támogatja Ön azt, hogy a magyar embereknek ne kelljen rezsit fizetnie?*
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a rezsit meg kell védeni?*
  • Szóval: Ön szerint a rezsit meg kell védeni a magyaroktól? Hajlandó korrigálni a hibás válaszát?*
  • Na ugye. Egyetért-e Ön azzal, hogy inkább a magyarokat kell megvédeni a rezsitől?*
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a rezsit meg kell védeni a kormánytól?*
  • Támogatja-e Ön azt, hogy Németh Szilárd befizesse-e a történtek fényében az elmúlt 8 évi, „rezsivédelmi kormánybiztosi” fizetését a rezsivédelmi alapba?
Ismét az Erzsébet hídon piknikeznek és a Kádár János halála idején érvényes rezsiárak visszaállításáért indítanak népszavazást a Kétfarkú Kutyák
RTL Híradó

A konfliktusok nélkül zajló tüntetés hivatalosan éjfélig tartott. 

Az előzmények: 

A párt csütörtök este is tüntetést tartott az Erzsébet hídon, a kata szabályainak szigorítása ellen tüntető résztvevők elfoglalták a híd forgalmi sávjait, lezárva ezzel a hidat. A piknikhangulatú rendezvényen a párt közölte, hogy minden este eljönnek tüntetni, egészen addig, amíg meg nem bukik a kormány. 

A rendőrök három tüntetőt állítottak elő, egyiküket azért, mert egy szemetest dobott a hídról egy rendőrautóra. A párt emiatt elnézést kért a rendőrségtől, a demonstrálókat pedig arra kérte: ne csináljanak ilyet. 

A tüntetés éjjel egykor ért véget, negyed háromkor indult meg a forgalom.​ A tüntetésen megjelent Márki-Zay Péter is. Az ellenzéki pártok egykori miniszterelnök-jelöltje szerint a „Fidesznek 100 nap kellett, hogy bebizonyítsa, minden szava hazugság volt”.  A volt ellenzéki miniszterelnökjelölt szombaton 17 órára a Jászai Mari térre hirdetett demonstrációt.

A katatörvény szigorítása miatt negyedik napja tartanak a tiltakozások Budapesten és néhány vidéki városban. A legnagyobb, több ezres megmozdulás szerda éjjel volt a fővárosban.

Videónk a pénteki tüntetésről:

 

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#mkkp#magyar kétfarkú kutya párt#erzsébet híd#tüntetés#kata#rezsicsökkentés

Címlapról ajánljuk