Belföld

Nersailles: elárvezerzik a NER-arisztokráciáról készült festményt, az Átriumhoz kerül a bevétel fele

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 12:51

50 ezer forint, egy havi kata az induló licit Schmidt Marie Antoinette, kicsi Isti és kicsi Gyuri közös életképéért. 

Újabb, közéleti tematikájú alkotással jelentkezett Holman Zsófia, aki a Nersailles címet adta 70x50 centiméteres olajfestményének. Instagram-bejegyzésében úgy fogalmaz: „Királyi pompa, gazdagság, előkelőség a Magyar Királyi Udvarban, Nersailles-ban. A királyi udvar befolyásos tagjai (a teljesség igénye nélkül), balról: Schmidt Marie Antoinette (sokáig egyetlen nőként a 100 leggazdagabb magyar közt), kicsi Gyuri, kicsi Isti, királyi jobbon könyökLölő (leggazdagabb ember az egész Magyar Királyságban), Viktor napkirályunk és György ispán.”

A festményt az alkotó aukcióra bocsátja és a befolyt összeg 50 százalékát az Átrium színház támogatására fordítja. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a független Átrium Színház nehéz helyzetbe, a bezárás szélére került, mivel nem kaptak állami támogatást.

A kikiáltási ár 50 ezer forint, az alkotó hozzáteszi: egy havi katának megfelelő összeg.


Kérdésünkre az alkotó Holman Zsófia elmondta: a közélet eseményei frusztrációt keltenek, ezt pedig a festészettel is le lehet vezetni. 


Hozzátette: a kortárs művészetben teret kapó Protest Art vagy Activist Art a hagyományos festészet és a politikai véleményformálás ötvözésére is lehetőséget ad, reagál, feldolgozza az aktuális eseményeket, akár vizuálisan tüntet. 

A magyar közélet és politika polarizálódása, valamint az ebből keletkező feszültség hatása érezhető a társadalmon, és erre a feszültségre adott természetes reakció, gyógyító eszköz tud lenni a humor. A humor segít az ellentétek feloldásában, véleményformálásban, vagy akár  a vélemény felerősítésében

– fogalmazott Holman Zsófia, aki korábban Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea kézfogóját is megfestette:


Nyitókép: Holman Zsófia 

#Belföld#festmény#kata#matolcsy györgy

Címlapról ajánljuk