Belföld

A szakrendelők államosítása ellen tiltakoznak a budapesti önkormányzatok

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 15:43

Szerintük ezzel nőnek a várólisták, romlik az ellátás színvonala, elmennek a dolgozók.

Az önkormányzati fenntartású egészségügyi szakrendelők államosítása ellen tiltakozik a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) – írja a hvg.hu. A szövetség szerint ez a betegek és az egészségügyi dolgozók érdekeit is sértené.

Az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter még június végén közölte: vizsgálják annak lehetőségét, hogy a száz óránál nagyobb kapacitással rendelkező szakrendelők az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartásába kerüljenek.

Egy ilyen döntés a BÖSZ szerint az ellátás színvonalát rontaná, vagyonvesztést okozna az önkormányzatoknak és újabb forráskivonást jelentene az egészségügyből. Mint közölték: a szakrendelők számára a helyi önkormányzatok biztosítottak felújítási és fejlesztési forrásokat, az önkormányzati gondoskodás sokszor érdemben járult hozzá az ellátás színvonalának javításához. Az államosítással ezek a források elvesznének. Hosszabb várólistákat is jósolnak.

Mint írták, sok tapasztalt orvos és egészségügyi dolgozó a kórházi munka befejezésével a járóbeteg-ellátást választja, de az államosítás miatt közülük sokan elhagynák a pályát, a magánellátásban keresnének munkát, vagy végleg kérnék a nyugdíjazásukat.

A BÖSZ azonnali egyeztetést kezdeményez a kormányzati államosítási szándékok tisztázása érdekében.

Nyitókép (illusztráció): MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

#Belföld#egészségügy#államosítás#szakrendelő#budapest#önkormányzat

Címlapról ajánljuk