Belföld

Strasbourg a DK-nak adott igazat Kövér László büntetéseinek ügyében

rtl.hurtl.hu

2022. július 10. 9:51

Az elmúlt hetek büntetéseivel kapcsolatban is a bírósághoz fordul a párt. 

Mint ismert, 2018 decemberében ellenzéki képviselők közös akcióval próbálták megakadályozni az ellenzői által rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály elfogadását a parlamentben. Az akció miatt tiszteletdíjuk különböző hányadának megvonásával büntetett meg 36 ellenzéki képviselőt a parlamenti többség. A büntetést Kövér László házelnök javasolta, a Fidesz–KDNP-s többség pedig jóváhagyta azt. Az eseményeknek a DK képviselői is aktív szereplői voltak.

A párt vasárnap közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy miután minden hazai jogi eszközt kimerítettek, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, a bíróság pedig most 

arról értesítette őket, hogy az ügyben nekik adott igazat, Kövér László elégtétellel tartozik a DK-nak.

A párt felidézte, hogy Kövér László az elmúlt hetekben azért vonta meg a szót több esetben is a képviselőiktől és azért szabott ki súlyos büntetéseket, mert elmondták, hogy törvénytelennek tartják a kormányt. A DK közölte: ismét a strasbourgi bírósághoz fordulnak.

Tavaly májusban az Alkotmánybíróság ellenzéki képviselők indítványára úgy döntött: alaptörvény-ellenes az ellenzői által rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály több pontja. A határozat szerint senkit nem lehet elbocsátani azért, mert nem vállalja az önkéntes túlmunkát. Azt is kimondták, hogy hiába a három éves munkaidőkeret, a pihenőidőt arányosan kell kiadni. 


Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#kövér lászló#házelnök#parlament#dk#demokratikus koalíció

Címlapról ajánljuk