Belföld

Varga Mihály szerint az USA nyomást akar gyakorolni Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2022. július 9. 14:31

A pénzügyminiszter szerint az amerikaiaknak nem tetszik, hogy Magyarország kiáll a saját hosszú távú érdekei mellett.

Az Egyesült Államok nyomást akar gyakorolni Magyarországra a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodás felmondásával, hogy változtassa meg álláspontját a globális minimumadóval kapcsolatban – mondta a pénzügyminiszter szombaton az MTI-nek.

Mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államok felmondja a Magyarországgal 1979-ben megkötött adóegyezmény-szerződést.  A lépés oka, hogy a magyar kormány úgy döntött, megvétózza az Európai Unió új, 15 százalékos globális minimumadójának bevezetését.

Varga Mihály úgy fogalmazott: nem lepte meg az Egyesült Államok elnökének döntése. Hozzátette, hogy azért nem volt meglepő, mert a kormány korábban is kapott már olyan amerikai üzenetet, hogy Magyarország álljon el a globális minimumadót érintő álláspontjától.

„Mindenképpen rögzítenem kell, hogy Magyarország továbbra is az Európai Unió és a magyar gazdaság versenyképességét tartja fontosnak, tehát nem értünk egyet olyan adóemelésekkel, amelyek jelentősen megnehezítenék a helyi vállalkozások adóterhét, márpedig a globális minimumadó javaslata ilyen” – fogalmazott Varga.

Hangsúlyozta: a kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy az egyezmény felmondásának valós okai valójában nem a hivatalos indoklásban szereplő adópolitikai és technikai érvek, hanem az áll a döntés mögött, hogy Magyarország kiállt a saját, és – véleménye szerint – az Európai Unió hosszú távú érdekei mellett.

Nyitókép: Mészáros János / MTI

#Belföld#varga mihály#egyesült államok#usa#globális minimumadó

Címlapról ajánljuk