Belföld

Megint elhalasztotta a kormány a tervét, amelyben a hozzátartozókkal ásatnák meg a rászoruló elhunytak sírját

rtl.hurtl.hu

2022. július 6. 7:36

Eközben az inflációt bőven meghaladó mértékben emelkednek a temetések költségei.

Ismét elhalasztotta a kormány a szociális temetés bevezetését – írja a Népszava a hvg.hu értesülésére hivatkozva, hozzátéve, hogy a temetkezés költsége az inflációnál is nagyobb mértékben növekedett az elmúlt években.

A szociális temetés ötletét a Fidesz már a 2010-14 közötti ciklusban felvetette, a lényege pedig, hogy az állam csak akkor vállalja magára a költségeket, ha a hozzátartozók személyesen közreműködnek a temetésben, például maguk mosdatják, öltöztetik az elhunytat, kiássák a sírgödröt a temető kijelölt szociális szektorában, és maguk viszik oda a halottat a börtönökben gyártott ingyen koporsóban, majd be is temetik a sírt.

A bevezetésnek a lap szerint konkrét technikai akadályai is vannak, a temetkezési szakma egyebek közt felelőtlenségnek tartja, hogy képzetlen emberekkel ásatnák ki a két méter mély sírgödröket.

A cikk arra is kitér, hogy a KSH adatai szerint idén májusban átlagosan 318 ezer forintba került egy koporsós temetés, hamvasztás esetén pedig 227 ezerbe. 2018 májusában ugyanezért 219 ezer, illetve 160 ezer forintot kellett fizetni.

Nyitókép: Országos sírásóverseny Székesfehérváron – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#temetés#infláció#áremelés

Címlapról ajánljuk