Belföld

A koronavírusban tavaly meghaltak háromnegyede oltatlan volt Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. július 5. 13:12

Egynegyedük pedig legalább egy oltást kapott.

Csupán minden negyedik ember volt legalább egyszer oltva azok közül, akik 2021-ben haltak meg a koronavírusban Magyarországon, derül ki az Átlátszó adatigénylesiből.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt viszont nem közölte velük, hogy pontosan mikor vesztették életüket, sem azt, hogy mikor kapták meg az oltásokat: pedig ezek az adok kimutathatóvá tennék az oltás hatékonyságát és a védelem időtartamát.

Zalaegerszegen, ahol 2021-ben 177 koronavírus-fertőzéshez köthető haláleset volt, az elhunytak csak 58,76 százaléka volt oltatlan, ami a legalacsonyabb arány a 19 megyeszékhely közül.

Korábban Szlávik János infektológus a Reggeliben arról beszélt, hogy tévedés volt azt gondolni, hogy nyáron nem terjed a koronavírus Európában. A most jelen lévő variáns, bár alapvetően enyhébb tüneteket okoz, sokkal könnyebben terjed emberről emberre. Az szakértő szerint annyival kedvezőbb még a helyzet, hogy a fertőzöttek átlagosan 4-6 nap alatt meggyógyulnak, és viszonylag kevesen szorulnak kórházi ápolásra. Ennek ellenére azonban azt ajánlja, hogy aki eddig nem tette, feltétlenül oltassa be magát.


Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#koronavírus#oltás#halál#adat#nnk#müller cecília

Címlapról ajánljuk