Belföld

Az infláció a kórházakat is érinti, a kormány kompenzációjában bíznak

rtl.hurtl.hu

2022. július 1. 7:45

Az energiaárak emelkedése, az infláció és a gyenge forint a magyar kórházakat is sújtja. 

A Magyar Kórházszövetség elnöke bízik abban, hogy a kormány kompenzálja a kórházak plusz költségeit, amelyeket az energiaárak emelkedése, az infláció és a gyenge forint okoz, írja az Infostart.

„Át kell alakítani a kórházi finanszírozást, hiszen most egy biztonságalapú, a kórházaknak egy állandó összeget biztosító finanszírozási modell működik, de muszáj, hogy a teljesítményelv újra megjelenjen. A megemelt orvosi bérek nagyon nagy jelentőségűek, de az orvosi munkához is szükséges ismét egy motivációs elem, hiszen a paraszolvencia eltűnése örvendetes, de más módon értékelni kell a pluszmunkát. Emellett a szakdolgozók bérének, illetve társadalmi megítélésének javítása kulcsfontosságú. Jelen pillanatban az orvosi béreknek csupán kevesebb mint 30 százaléka az átlag szakdolgozói bér, ezt körülbelül 50 százalékra kell emelni” – nyilatkozta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a 16. Országos Egészséggazdaságtani Konferencián az InfoRádiónak.

A kórházak működésében súlyos kérdést jelent az energiaár, továbbá az infláció és a valutaárfolyam is, hiszen nagyon sok olyan termékkel dolgoznak, amelyet ezek közvetlenül érintenek, figyelmeztetett a Kórházszövetség elnöke.

Velkey szerint van esély a kompenzációra, a kérdés csak az, hogy a jelenlegi finanszírozási metodikában, vagy pedig valamilyen más technikával kapják meg a forrásokat.

Nyitókép: Róka László / MTVA

 

#Belföld#kórházszövetség#infláció

Címlapról ajánljuk