Belföld

Perintfalvi Ritának volna néhány kérdése Böjte Csabához a bántalmazott gyermekek ügyével kapcsolatban

rtl.hurtl.hu

2022. június 30. 15:56

A szakember a felmerülő kérdések tisztázása mellett követeli, hogy az áldozatok kapjanak nagyon komoly kártérítést az egyháztól. 

Mint arról a Transtelex tényfeltáró cikke alapján az rtl.hu is beszámolt, a csíkszeredai bíróság első fokon harminc év letöltendő börtönre ítélt egy 35 éves férfit, aki a vád szerint a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonok nevelőjeként szexuálisan és fizikailag bántalmazta a rábízott gyermekeket.

Perintfalvi Rita szerint nehéz higgadtan írni bármit is a bűncselekménysorozattal kapcsolatban, de mivel 2019 óta az egyházon belül gyermekek és serdülők (illetve felnőttek) ellen elkövetett szexuális visszaélésekkel foglalkozik, úgy érzi, muszáj megszólalnia az ügyben.

Amellett, hogy mélységes együttérzésemet szeretném kifejezni az áldozatok felé, el kell mondanom, hogy vérlázítónak és egyben égbekiáltó bűnnek tartom, hogy ilyesmi megtörténhetett a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó gyerekvédelmi intézményekben. Ezért feltennék neki néhány fontos kérdést 

– írja a szakember. 

Perintfalvi szerint intő jel, hogy a bűncselekményeknek két helyszíne is volt, az alapítvány által működtetett tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, majd a Kászonaltíz községhez tartozó kászonimpéri Szent Katalin Otthon. Ezzel kapcsolatos az első kérdése: mi volt az oka annak, hogy K. Sz.-t egyik helyről áthelyezték a másikra? Ki helyezte át? Mit tudni az áthelyezés körülményeiről?

Úgy véli, ez azért fontos, mert az egyházon belül elkövetett szexuális visszaélések éppen azért folytatódhatnak sokszor éveken, sőt évtizedeken keresztül, mert a katolikus egyház sokáig az elhallgatás és az eltussolás stratégiáját választotta megoldásként. „Mivel K.Sz. egy szadista típusú, sorozatos elkövető, ezért az teljes bizonyosággal állítható, hogy őt egy sima áthelyezéssel nem lehet megváltoztatni, esetleg jobb útra téríteni. Tehát, ha áthelyezésének oka az volt, hogy valakinek tudomására jutott, hogy mit művel és ezért helyezte át, akkor az összes azóta elkövetett bűncselekményben tettestársnak tekinthetjük” – tette hozzá.

Perintfalvi azt is firtatta a bejegyzésben, hogy a K.Sz. ellen folyó tárgyalás már két éve tart, de a közvélemény most hall az egészről első ízben. „Ezért kérdezném, hogy Böjte Csaba, mint annak az alapítványnak a létrehozója, amelyhez a bűncselekmények színhelyeként szolgáló gyermekvédelmi intézmények tartoznak, miért nem állt azonnal a nyilvánosság elé, amikor a tárgyalások két évvel ezelőtt elkezdődtek? Illetve akkor, amikor a Hargita Megyei Ügyészség 2016-ban eljárást indított K.Sz. ellen?”

A teológus arról is írt, hogy a tíz évig tartó, sorozatos bántalmazás áldozatai nyilvánvalóan rendkívül súlyos traumákat szenvedtek el, ami többek között olyan következményekkel járhat, mint poszttraumás stressz, depresszió, étvágytalanság, álmatlanság, elzárkózás, öngyilkossági gondolatok: Perintfalvi felteszi a kérdést, hogy

ezekből tíz esztendő keresztül egyetlen nevelő sem vett észre semmit?

Úgy véli, ez megkérdőjelezi az intézményben dolgozók szakmai kompetenciáját, ami a felelős vezető felelőssége. Perintfalvi azt a kérdést is feltette, hogy Böjte Csaba mióta tudott az ügyről és mit tett ellene.

„A vádirat szerint 2015-ig nem volt panasz K.Sz.-re, a nevelőtársai – legalábbis a rendőrségen és bíróságon tett vallomásaik alapján – nem vettek észre semmit abból, ami az intézmény falai között zajlott. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem is tudtak róla. Ugyanis egy ilyen tíz évig szabadon garázdálkodó szexuális ragadozó bűncselekményeit éppen az teheti lehetővé, hogy egyrészt ügyes manipulátor, így a környezetét, azaz nevelőtársait is megvezeti, másrészt viszont az is rendszerszintű hiba, hogy a zárt intézményben dolgozó kollegák gyakran félrenéznek. Egyszerűen nem akarnak tudomást venni a történtekről. Pont ez a félrenézés teszi lehetővé a sorozatos elkövetést.”

Perintfalvi szerint ami biztos az az, hogy a 2017-ben kirúgták K.Sz.-t, vagyis ezen a ponton szerinte Böjte Csaba bizonyítható módon tudott az ügyről. „Ennek ellenére úgy tűnik, hogy 2019-ig semmit nem tesz azokért a gyermekekért, akiket ez a szadista erőszaktevő bántalmazott. Az biztos, hogy az egyik áldozat 2019-ben jelezte, el akarja hagyni az impéri intézményt és a nevelők azt mondták neki, írjon levelet az alapítvány vezetőjének, Böjte Csaba szerzetesnek. Ebben a levélben a gyermek említést tett a szexuális bántalmazásokról is. (…) Kérdésem: mit történt a bántalmazott gyermekekkel 2017 és 2019 között? Milyen segítséget kaptak? Lehetséges lenne az, hogy ezek a súlyosan traumatizált gyermekek két éven keresztül semmilyen segítséget nem kaptak? S ha ez így van, akkor ezért ki a felelős?” – kérdezi.

A teológus ezeken túl hozzáteszi, hogy az áldozatok számára felajánlott ingyen terápia közel sem elégséges, és követeli, hogy kapjon minden áldozat nagyon komoly kártérítést az egyháztól, mindenki a bántalmazás mértékének megfelelően.

A teljes bejegyzés ide kattintva olvasható. 

Nyitókép: RTL Klub

#Belföld#perintfalvi rita#böjte csaba#bántalmazott gyerekek

Címlapról ajánljuk