Belföld

Kezdeményezik a Lungo Drom feloszlatását

rtl.hurtl.hu

2022. június 27. 7:45

A feloszlatásnak „körön belül” is vannak támogatói. 

A Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián tevékenysége súlyosan veszélyezteti az egyesület törvényes működését, az alapszabályban rögzített célok elérését – állítja annak a beadványnak az indoklása, amely eljárás indítását, átfogó vizsgálat elrendelését kezdeményezi a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnél – írja a Népszava.

Farkas Flórián a beadvány szerint egy személyben hozza meg az egyesületet érintő döntéseket, a szervezet működése és gazdálkodása átláthatatlan. 2017-től kezdődően a Lungo Drom nem nyújtott be pénzügyi beszámolót. A bíróság honlapján elérhető legutóbbi beszámoló a 2016-os évre vonatkozik, ez is csak 2021 őszén érkezett meg.

A beadvány mellékletében az a kérdés is szerepel: ha egyszer a Lungo Drom éveken keresztül nem tett eleget jogszabályi kötelezettségének, hogyan lehetséges, hogy a 2019-es roma önkormányzati választáson egyáltalán jelölteket és listát állíthatott?

Az aláírók a Lungo Drom Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség „felszámolását, törlését, jogutód nélküli megszüntetését” indítványozzák az ügyészségnél.

A Népszava birtokába jutott beadványt öten írták alá, köztük Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik elnökhelyettese, aki papíron – mivel elmondása szerint formailag nem történt meg a kizárása – máig tagja a Lungo Dromnak, ahogy másik két – neve elhallgatását kérő – személy szintén, tehát a feloszlatásnak „körön belül” is vannak támogatói.

A beadvány szerint a tagságnak nincs tudomása arról, hogy pontosan milyen vagyontárgyak, épületek, ingóságok vannak a Lungo Drom tulajdonában. A melléklet sorolja azokat a százmilliós tételeket, amelyek felhasználásáról szintén nincsenek érdemleges információk. Az egyik ilyen tétel az a 150 millió forint, amit a Lungo Drom még 2012-ben kapott józsefvárosi székházának felújítására és működési támogatásra. Az említett 150 millió – olvasható a beadvány mellékletében – nem szerepel a pénzügyi beszámolókban.

A beadvány szerint nem ismeretes az sem, hogy milyen döntés alapján terheli 60 millió forintos jelzálogjog a Lungo Drom székházát. Az állam 2012 nyarán – 15 évre szóló elidegenítési tilalom mellett – ingyen a Lungo Drom tulajdonába adta a VIII. kerületi Bezerédi utca 17. szám alatt lévő 910 négyzetméteres épületet, egy volt óvodát. A 60 milliós jelzálog 2013 júliusában került rá a székházra, a bejegyző az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) volt.

A 60 milliós jelzálog ügyében Farkas Flórián nem reagált a Népszava megkeresésére. A Lungo Drom elnökét az ügyészségi beadványban szereplő állításokról is szerették volna megkérdezni, de nem jártak sikerrel.

Nyitókép: MTI / Mészáros János

#Belföld#lungo drom#alapítvány#farkas flórián#lakatos oszkár

Címlapról ajánljuk