Belföld

Lázár János 11 éve még ellenezte a vármegyés ötletet

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 6:47

A politikus akkor azzal érvelt, hogy az elnevezésnek nincsenek jó történeti aspektusai. 

Ahogy kedden megírtuk, benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosító javaslatcsomagját, amely a 2023-as büdzséhez lazán kapcsolódó, szimbolikusnak szánt intézkedést is tartalmaz:

újjáélesztik a főispáni tisztséget, amely az újkori magyar közigazgatásban, 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjeként működött. Magyarország megyéit pedig mostantól vármegyéknek fogják hívni.

A Telex szúrta ki, hogy a vármegye ötlete nem először merül fel, ám 2011-ben a fideszes Lázár János még ellene érvelt, sőt, Harrach Péterrel együtt nyújtott be módosítót annak érdekében, hogy maradjon a meglévő elnevezés.

„…nem jó történeti aspektusai vannak. (...) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot

– érvelt Lázár. 

A 444 az MTI egy korábbi tudósítását kereste elő, amely szerint Lázár arról beszélt az M1-en, hogy „egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs. (…) Remélem, hogy a józan ész az érzelmeket felülírja” – nyilatkozta. A 444 hozzáteszi, hogy annak idején a kormánypárti frakciók végül elvetették a vármegyés ötletet, 264 igen és 41 nem szavazattal fogadták el Lázár és Harrach módosítóját.

Nyitókép: Kovács Attila Attila / MTI

#Belföld#lázár jános#vármegye#főispán#fidesz

Címlapról ajánljuk