Belföld

A rendőrség kéri a szülőket, hogy akkor is legyenek kedvesek a gyerekkel, ha rossz a bizonyítványa

rtl.hurtl.hu

2022. június 20. 10:52

Számtalan példa és tapasztalat támasztja alá, hogy az eredményekkel nyomtatásban, feketén-fehéren szembesülve nem mer hazamenni a gyerek.

A végérvényes és megmásíthatatlan jegylista egy ünnepélyes évzáróval társulva komoly lelki megterhelést, megzuhanást okozhat a gyermek számára, figyelmeztet a rendőrség. Előfordulhat, hogy az érdemjegyek nincsnek összhangban a szülői, vagy a saját magával szemben támasztott elvárásokkal, emiatt a gyermek szoronghat, félelmet érezhet.

Emlékeztetnek: számtalan példa és tapasztalat támasztja alá, hogy az eredményekkel nyomtatásban, feketén-fehéren szembesülve nem mer hazamenni a gyerek. Tart a szülői felelősségre vonástól, dorgálástól, ezért inkább világgá megy, elkóborol szégyenében, vagy, hogy elkerülje a családi kritikát, perpatvart.

Annak érdekében, hogy ez lehetőség szerint soha ne fordulhasson elő, hogy egyetlen gyermek se kóboroljon céltalanul és elveszve, hogy egyetlen szülő se élje át a „hová tűnhetett?”, „hol keressem?” bizonytalanságát és a szívszorító aggodalmat, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya továbbra is a beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet négyest ajánlja.

  • Mindenképpen feszültségoldó és megnyugtató, ha a szülő tudatosítja gyermekében, egy-egy, az elvártnál, vagy a kívánatosnál rosszabb érdemjegy nem a világ vége, némi segítséggel, szorgalommal helyrehozható és javítható.
  • A szülő az elsődleges példa gyermeke számára, így ha anya/apa béketűrő és türelmes, ezt a mintát látva és leképezve a gyermek is hasonló személyiségjegyeket ölt majd. Teremtsenek lehetőséget kigondolni és átbeszélni az egy-egy érdemjegy kijavítására vonatkozó feladatokat, gyakorlást, szülői segítséget, ez hozzájárulhat a félelem és az elkeseredettség oldásához, azt üzeni, „együtt megoldjuk, hisz nem vagy egyedül!”

Nyitókép: MTI / Balázs Attila

#Belföld#rendőrség#bizonyítvány#évzáró#iskola

Címlapról ajánljuk