belföld

Megvásárolnák a lakásukat a bérlők, de megelégelték a Budavári Önkormányzat lassúságát

rtl.hurtl.hu

2022. június 20. 7:56

Hiába tették kötelezővé, vontatottan halad az értékesítés.

A bérlők fele megvásárolná lakását, ám a Budavári Önkormányzat még egyetlen vételi ajánlatot sem küldött ki az érintetteknek. Van, aki megelélte a várakozást és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től kéri lakása értékének megállapítását – írja a Népszava.

Emlékeztetnek rá, hogy a tavaly novemberben hatályba lépett jogszabály szerint a vételi igény benyújtásától számított hat hónapon belül az önkormányzatnak ki kell küldenie a vételárat is tartalmazó ajánlatot. Ha nem teszik meg határidőre, vagy a megajánlott vételárat a bérlő nem fogadja el, akkor az állam mondhatja meg az árat.

Csakhogy az állami szervezetek sem tudják, kinek a feladata lenne ez, írja a lap.

A határidő az első kérelmezőknél már rég letelt, a törvény elfogadása után két nappal már megérkezett az első vételi szándéknyilatkozat. A beérkezett kérelmek száma azóta 554-re nőtt. A kerületben az 1400 önkormányzati tulajdonú bérlakásából a jogszabály-módosítás révén 1100 vált megvásárolhatóvá. De ebből még egyetlen lakást sem adott el az önkormányzat, sőt vételi ajánlatot sem küldött ki.

A lap megjegyzi: korábban felmerült, hogy a lakásokat NER-lovagok, kormányközeli befektetők vagy a lakásmaffia emberei vásárolják fel. A törvény mindenesetre tág teret ad nekik.

Nyitókép: MTVA/Jászai Csaba

#belföld#budavár#budavári önkormányzat#lakásvásárlás

Címlapról ajánljuk