Belföld

Hódok, rovarok, védett növények – már egy év után megsokszorozódott a fajok száma a budapesti méhlegelőkön

rtl.hurtl.hu

2022. június 20. 19:42

A főváros főtájépítésze félreértésnek nevezte, hogy „szmogos mézet” akarnának előállítani a vadvirágos réteken.

Már az első év után megsokszorozódott a növények és állatok száma a budapesti méhlegelőkön – írja a Telex. A főváros tavaly 28 helyszínen jelölt ki ilyen vadvirágos réteket, idén néggyel nőtt a számuk.

A méhlegelő nem bolygatott zöldfelület, ami azt a célt szolgálja, hogy növelje a beporzó rovarok városi életterét. Erre azért is szükség van, mert az utóbbi két évtizedben a beporzó rovarok 40 százaléka kipusztult Európában, és a mezőgazdasági vegyszerhasználat miatt épp a nagyvárosok zöldfelületei adtak nekik menedéket. Bár a méhek a program „címerállatai”, a lepkék vagy a zengőlegyek is fontos beporzók.

Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor elárulta, hogy a méhlegelők egyikén egy fokozottan védett növény, a méhbangó is megjelent – erről korábban az RTL is beszámolt –, de a budai imola és két védett Duna-menti csillagvirág is váratlan visszatérő. A Szilas-pataknál a kaszálás megszüntetése nyomán egy hódcsalád is beköltözött.

A főtájépítész félreértésnek nevezte, hogy a méhlegelők azt a célt szolgálnák, hogy a méhészek „szmogos mézet” állítsanak elő rajtuk. Rossz élménynek nevezte, amikor a méhlegelők ügye a politikai influenszerek látókörébe került, akik meg sem hallgatták, vagy lehurrogták a mellette szóló érveket. A közvéleményt az fordította át, hogy a Fidelitas aktivistái kaszával estek neki az egyik budapesti méhlegelőnek.

Bardóczi Sándor elmondta, hogy az allergiások érdekében a július-augusztusi pollenképzés idejére időzítik a kaszálást, hozzátéve, hogy azokon a gyepeken, ahol már minden négyzetmétert növény takar, nem tud megtelepedni a parlagfű. A kutyák orrát és fülét irritáló egérárpa is vissza fog szorulni a méhlegelőkről, mert elnyomja a többi növény.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#méhlegelő#budapest#környezetvédelem#rovarok

Címlapról ajánljuk