Belföld

Bocsánatkérést követel a Ryanair Nagy Mártontól

rtl.hurtl.hu

2022. június 20. 16:52

A légitársaság korábban többször is idiótának nevezte az extraprofitadót, a miniszter bocsánatkérést követelt tőlük. Megérkezett a válasz.

Hétfő délután közleményt adott ki a Ryanair, amelyben közölte: felszólította Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, hogy kérjen bocsánatot a magyar utazóktól és családoktól, akiket „hamis állításokkal félrevezetett az extraprofitadóval kapcsolatban, amellyel július 1-jétől őket fogja büntetni” – írja a Telex

A légitársaság közleménye szerint Nagy az alábbiakkal tévesztette meg a magyarokat:

  • Hamisan állította, hogy a Ryanair „Európa legnyereségesebb légitársasága”. A Ryanair nemrégiben jelentette, hogy már a második éve veszteséggel zár.
  • Hamisan állította, hogy az extraprofitadót más európai országokban gond nélkül kifizetik. Egyetlen más európai ország sem alkalmaz ilyen adót olyan veszteséges iparágakban, mint amilyen a légi közlekedés. (Megjegyzés: „extraprofitadó” valóban nincs máshol, de hasonló jellegű és összegű díjakat fizettet a társaságokkal számos ország.)
  • Félrevezette a magyar családokat, amikor hamisan azt állította, hogy „senki sem háríthatja át a lakosságra a különadót”. „Mint azt Nagy miniszter úr jól tudja, az uniós jog, az 1008/2008/EK rendelet értelmében minden légitársaság szabadon, a nemzeti kormányok vagy fogyasztóvédelmi hatóságaik beavatkozása nélkül állapíthatja meg az EU-n belüli légi járatok viteldíjait (lásd a mellékelt 1008/2008/EK rendeletet).”

Hétfőn korábban a Ryanair a hivatalos honlapján arról írt, hogy a Magyar Nemzet hazudik, mert állításukkal ellentétben a Ryanair utasainak kevesebb mint 3 százaléka törölte július 1. utáni járatát. 

A csörtéről az RTL Híradó is beszámolt:

Nyitókép: Jevgenij Kulikov / Getty Images

#Belföld#nagy márton#ryanair#különadó#extraprofitadó

Címlapról ajánljuk