Gazdaság

Nagy Márton az RTL Híradónak: Két évnél tovább fennmaradhatnak a különadók

rtl.hurtl.hu

2022. június 20. 13:52

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint nem minden különadó, extraprofitadó, és ami nem az, az maradhat 2024 után is.

Sajtótájékoztatót tartott a gazdaságfejlesztési miniszter és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről.

A kormány ugyanis úgy döntött, a háborús helyzetre tekintettel megmarad a program, aminek keretében fix kamatozású, 3,5 százalékos hitelek érhetőek el 2022 júliusától év végéig.

Élelmiszerárak emelkedése

A sajtótájékoztatón kérdezni is lehetett. Az RTL Híradó arra volt kíváncsi, mivel magyarázza a miniszter, hogy Magyarországon az élelmiszerek a harmadik legnagyobb ütemben drágulnak az unió tagállamai közül. 

Az élelmiszerinfláció nem az ársapka miatt van, ársapka nélkül még nagyobb lenne az infláció 

– kezdte válaszát a tárcavezető.

Szerinte az élelmiszerek drágulása mögött a gabonaárak emelkedése áll, ami egy világpiaci folyamat. 

Ha a gabonaár magas, az azt jelenti, hogy a takarmányár magas, a húsár magas, a tejár magas, a sajtár magas. 

– mondta Nagy Márton, aki szerint a rögzített árú termékeknek hála van most egy alapvető élelmiszer-kosár, aminek az ára 50 százalékkal alacsonyabb, mint amilyen lehetne az ársapka nélkül.

Tehát olcsón ezekhez a termékekhez lehet hozzájutni, aki ki akarja kerülni az élelmiszerárak emelkedését, annak érdemes ezekből főznie valamit:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

Aki nem csak ezeket a termékeket használja, annak jelentősen többet kell fizetnie az élelmiszerekeért, mint tavaly ilyenkor. Ezzel kapcsolatban Nagy Márton azt közölte, ez egy statisztikai kérdés. 

Ön, amit mond, az egy év/év alapú emelkedés. Van egy bázishatása. Az, hogy Magyarországon 18-19 százalék, az azon is múlik, hogy az elmúlt egy évben, abban a hónapban mi történt

– mondta a miniszter. 

Extraprofitadó

A Híradó riportere arra is rákérdezett, hogy számol-e a kormány 2024 után is számol-e a reklámadóval, a tranzakciós illetékkel és a légiforgalmi cégek különadójával. Pénteken ugyanis a Portfolio.hu írta meg elsőként, hogy a költségvetéshez benyújtott kitekintésből az derül ki, hogy ezek az adónemek fennmaradnak. Minderről a Híradó is beszámolt.


Nagy Márton a Híradó kérdésére elmondta, hogy az extraprofitadó szigorúan csak két évre van, átmeneti jelleggel, viszont a már korábban is létező tételeknél már más a helyzet.

A tranzakciós illeték előtte is létezett mint különadó, tehát annak, hogy a tetejét módosítottuk 10 ezer forintra az átutalásnál, az egy inflációs igazítás, tehát olyan adóigazítások, olyan adóbevezetés, ami egy korábbi adónak a finomhangolása mellett történt, adott esetben indokolható

– mondta Nagy Márton, vagyis a tárcavezető szerint az áremelkedés miatt volt szükség bizonyos adóemelésekre. 

Ami a légitársaságokat illeti, az egy extraprofitadó, de az ilyen típusú adók máshol léteznek Európában, Németországtól kezdve Franciaországon át Angliáig, az északi országokig majdnem mindenki fizet ilyen adót, Az ilyen adó nem a válsághoz kapcsolódóan került bevezetésre, hanem sokkal korábban. Tehát az adó ennek megfelelően fennmaradhat a következő időszakban

– tette hozzá a miniszter.

Szerinte extraprofitadó alatt két lényeges adóról beszélhetünk, a bankok és az energiacégek különadójáról, ami meglátása szerint a teljes extraprofitadó-csomagnak kb. a 80 százalékát adja. „Ez az igazán nagy terhelés, ami két éven túl nem szabad, hogy fennmaradjon” – mondta Nagy Márton. 

A reklámadóról is beszélt, amiről elmondta, hogy az egy régi adó, amit eddig nem kellett fizetni. 

A reklámadó nem egy plusz adó, amit bevezetünk, hanem a felfüggesztés kifut, és január 1-től életbe lép. Ez nem egy új adó, szeretném hangsúlyozni, a történelmi hűség kedvéért

– mondta a miniszter.

 

 

#Gazdaság#nagy márton#infláció#élelmiszer ár#extraprofitadó

Címlapról ajánljuk