Gazdaság

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint nem tarthatók fenn örökké az árstopok

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 31. 20:16

Az energiaimport arányát csak a fogyasztáscsökkenés mérsékelheti – mondta Nagy Márton.

Az árstopok fenntarthatósága is szóba került abban az interjúban, amit Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter adott szerdán az Inforádiónak.

A politikus azt mondta: az ársapkákat azért léptették életbe, mert ársokk érte a gazdaságot, de ez a háborúval egyre nagyobb lett. 

Az intézkedés szerinte jó volt, amíg átmenetinek látszott a helyzet, de ha állandóvá válik, akkor nem tartható fenn.

Az üzemanyagárakkal kapcsolatban úgy vélekedett: azt is figyelni kell, hogy megfelelő mennyiségű import érkezzen az országba. Nyersanyagot (olajat) be tudnak hozni, de kérdés, hogy tudják-e finomítani: a pozsonyi finomító visszaállt a munkába, Százhalombatta is vissza fog várhatóan, de a megugró kereslet és az európai gázolajhiány miatt a probléma tartósabb lesz, mint gondolták.

Tavaly az ország nettó energiaimportja a GDP 4 százaléka volt, idén 8-10 százalék is lehet, ami több milliárd eurós pluszt jelent – fejtette ki Nagy Márton. Szerinte ezt az arányt csak a fogyasztáscsökkenés mérsékelheti.

A miniszter moszkvai útjáról kevés részletet árult el, de elmondta: Szijjártó Péterhez hasonlóan ő is gázügyben járt Oroszországban. Fontosnak tartja, hogy legyen gáz és az ára is megfelelő legyen, de még várni kell pár hetet, hogy kiderüljön, el tudtak-e érni valamit.

A Vodafone megvásárlását nagyon jó lehetőségnek nevezte, ami nem adódik minden évben. Azt mondta: az állam kisebbségi tulajdonosként, csendestársként száll be az üzletbe, amihez szerinte a többségi tulajdonos 4iG megfelelő menedzsmenttel, kreativitással és felkészültséggel rendelkezik.

Nagy Márton szerint a bankszektorban még lehetne növelni a magyar tulajdoni hányadot, a biztosítói szektor még nem konszolidálódott, az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban pedig nagyon messze vannak a célok.

A médiában nagyon sokat léptünk előre, a telekommunikációban most sikerült előre lépni. Az energetikában és az építőiparban megvagyunk, de építőipari alapanyag-előállításban sehol nem állunk a magyar tulajdonnal

– fejtegette a miniszter, aki szerint a magyar gazdaság megérett arra, hogy a stratégiai üzletágakban termelődő profit itthon maradjon.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

#Gazdaság#nagy márton#árstop#energiaár#üzemanyag#vodafone#gáz

Címlapról ajánljuk