gazdaság

A Ryanair levélben buzdítja utasait, hogy írjanak Nagy Mártonnak, és tiltakozzanak „az idióta extraprofitadó” ellen

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 20:22

Ehhez a cég egy formalevelet is megfogalmazott, amelyet egy gombnyomással el lehet küldeni.

Ismét levelet kaptak a Ryanair utasai a légitársaságtól, ezúttal arra biztatják őket, hogy írjanak tiltakozó levelet Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek – értesült az rtl.hu. A korábbi levélben közölték velük, hogy áthárítják rájuk a légitársaságra kivetett különadót.

A szerdai levél végén egy gombnyomással létre is lehet hozni a sablonüzenetet, amelyet a kommunikacio@mk.gov.hu címre küld el a rendszer, azaz a Miniszterelnöki Kabinetirodának. 

A személyesen Nagy Mártonnak szóló, előre megírt és angol nyelvű üzenetben egyebek mellett a következők állnak:

  • „Mi magyar emberek és családjaink most kénytelenek leszünk ezt az indokolatlan adót fizetni az ön kapzsisága és butasága miatt.”
  • „Tiltakozom a veszteséges, Magyarországról közlekedő utasszállító légitársaságok új »extraprofitadója« ellen. Semmiféle ilyen adó nem indokolt, amikor a Ryanair és a Wizz Air rekordveszteségről számol be.”
  • „Ön csak annyit tesz, hogy növeli a légi utazás költségeit a magyar utasok, családjaik és az országba látogatók számára.”
  • „Az ön hamis állításaival ellentétben egyetlen másik uniós ország sem vetett ki többlet nyereségadót veszteséges légitársaságaira.”
  • „Követeljük, hogy haladéktalanul töröljék el ezt az adót, amely megnöveli a magyar utasok és családjaink légi utazási költségeit, és rontja Magyarország imázsát és hírnevét az Európai Unióban.”
  • A levél szerint az olaj- és gázipar által jelentett rekordnyereség esetében jogos az extraprofitadó.

Az utasoknak szóló üzenetben a Ryanair meg is indokolja a szokatlan akciót: 

Szükségünk van a támogatására annak érdekében, hogy ezt az idióta és tisztességtelen, utasainkat terhelő adót eltöröljük. 

A levélben ismét azzal vádolják Nagy Mártont, hogy hamis állításokat tett, így például a Ryanair szerint a légitársaságok esetében a koronavírus-járvány miatt nem lehet extraprofitról beszélni csak veszteségről. 

A vállalat egyébként akár kétmilliárd forintos fogyasztóvédelmi bírságot is kaphat az egész nyáron át tartó fogyasztóvédelmi vizsgálat után. 

Az igazságügyi miniszter rendelte el a rendkívüli ellenőrzést, miután szerinte nem csak most, az úgynevezett extraprofitadó áthárítása miatt, hanem számos más esetben is sok panasz érkezett az ír diszkont légitársaságra az elmúlt években. 


Nyitókép: Faludi Imre/MTVA

#gazdaság#nagy márton#ryanair#levél#extraprofitadó#légitársaság

Címlapról ajánljuk