Belföld

Eladta az állam a Tihanyi Yacht Clubot és a hozzá tartozó kikötőt is

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. június 15. 7:01

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő idén márciusban 1,63 milliárd forintért eladta a Tihanyi Yacht Clubot, valamint a közvetlenül mellette elterülő kikötőt – értesült az rtl.hu. A vevő a harmincadik leggazdagabb magyarnak számító Nagy György cége, a HO-ME 2000. Kft. volt. Az üzletember a Vasas egyik tulajdonosa, az OTP igazgatóságának tagja, sokan pedig Csányi Sándor bankvezér egyik fontos gazdasági partnerének tartják. A telken továbbra is kikötői, szállodai és vendéglátói tevékenységet folytatnak majd.

Közvetlenül a Balaton partján, a tó egyik legfelkapottabb részén helyezkedik el az a több mint 10 ezer négyzetméteres ingatlan, amelyet az idén márciusban adott el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. A Tihanyi Yacht Clubot, valamint a mellette elterülő kikötőt is magába foglaló telket a HO-ME 2000 Kft. szerezte meg. 

A vállalat vezetőjének, Nagy Györgynek a tájékoztatása szerint a vételár 1,63 milliárd forint volt, 

ezt az árat pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által felkért értékbecslő állapította meg.

Az ingatlant tehát ezúttal nem árverés útján értékesítették, Nagy György közlése szerint ugyanis az elmúlt években a többségi tulajdonában álló cég bérelte a területet az államtól, így „az érvényben levő szabályozások alapján” lehetősége nyílt a vásárlásra. (A bérlő egyébként 2017 óta a Peninsula Resort Zrt. nevű cég, ennek a vállalatnak 2018 januárjában lett többségi tulajdonosa a mostani vevő, a HO-ME 2000 Kft.)

Az üzletember azt is megjegyezte, hogy az elmúlt időszak felújításait saját erőből finanszírozta. Nem akar változtatni a jelenlegi profilon, azaz tervek szerint továbbra is kikötői, szállodai és vendéglátói tevékenységet folytatnak majd a területen.


Több milliárd forint Tihanynak

A mostani tranzakció előtti években a környező területek jelentős állami támogatáshoz jutottak. A 24.hu cikke szerint például Tihany 2,5 milliárd forintot kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, ebből pedig 1,5 milliárd forintot a rév tágabb környezetének rendbetételére költenek. A tervek szerint a pénzből egyebek mellett:

  • építenek egy turisztikai fogadóépületet,
  • kialakítanak egy több száz autó befogadására alkalmas parkolót,
  • környezeti kármentesítést végeznek,
  • rendezik a kikötő területét, valamint a part menti erdősávot.
  • Egy másik turisztikai forrásból korábban 195 millió forintot költöttek a kikötő rekonstrukciójára.

Az Átlátszó cikke szerint a hivatalos indoklás alapján azért van szükség a parkolóra, mert a komp miatt jelentős az autóforgalom, azt pedig meg kell akadályozni, hogy ezek a járművek mind a település központjába zúduljanak.

Csányi Sándor üzlettársa, a Vasas tulajdonosa

Nagy György már a rendszerváltás óta ismert szereplője a hazai gazdasági életnek, ő volt például az 1990-ben alapított Wallis Holding tulajdonosa, a csoportot egészen 2000-ig vezérigazgatóként irányította.

A leggazdagabb magyarokat rangsoroló listán a 30. helyen áll 51,2 milliárd forintos becsült vagyonával, ráadásul Csányi Sándor egyik fontos üzlettársának számít. Erre utal az is, hogy a két üzletembernek közös vagyonkezelője is van, korábban pedig Nagy György éppen az OTP-vezérnek adta el a több tízmilliárd forintos árbevétellel rendelkező mezőgazdasági cégét.

Nagy György a Westbay befektető csoport vezetője, korábban tulajdonos volt a MET-ben is, 2021 áprilisa óta pedig az OTP igazgatóságának a tagja.

Az üzletember nemrég beszállt a magyar labdarúgásba is: szintén a HO-ME 2000 Kft.-n keresztül többségi részesedése van az első osztályba feljutó Vasas Futball Kft.-ben. 

Néhány éve még a Los Angeles Times is írt róla, miután a város elitnegyedében vett magának több mint 6 millió dollárért egy luxusvillát.

Csányi Sándor Tihany másik részén kezdett óriási fejlesztésbe: Hernádi Zsolt Mol-vezérrel és Garancsi István ingatlanfejlesztővel közös cége több milliárd forint érékben húzza fel a Tihanyi Kastélyszálló és Tréning Központ Hotelt. Ez a terület egykor József főherceg hathektáros balatoni rezidenciája volt, majd pártüdülő lett belőle. A beruházásra az mfor.hu cikke szerint két körben összesen 11,5 milliárd forint állami támogatást kaptak.

Nyitókép: Tihany látképe, középen a Bencés Apátság – Fotó: Molnár-Bernáth László/MTVA

#Belföld#tihany#ingatlan#nagy györgy#otp bank#csányi sándor#kikötő#tihany yacht club#ma

Címlapról ajánljuk