Belföld

Vonatpótló hajóval és nagyot kerülő buszokkal lehet csak utazni a Dunakanyarban a sziklaomlás miatt

rtl.hurtl.hu

2022. június 10. 16:24

Nagymaros és Szob között lezárják a vasútvonalat augusztus közepéig.

Várhatóan augusztus közepén indulhat meg a vonatközlekedés egy vágányon Nagymaros és Szob között, ahol mintegy tízezer köbméternyi sár- és kőlavina öntötte el a vasúti pálya 1700 méteres szakaszát a csütörtök délutáni esőzésben – közölte a Mávinform pénteken.

Közleményükben azt írták: már megkezdték a helyreállítási munkákat, és céljuk az, hogy a szeptemberi iskolakezdéstől már mindkét vágányon biztosítsák a vonatforgalmat.

Addig a belföldi vonatok a Budapest-Szob vonalon Nagymaros és a Nyugati pályaudvar közt menetrend szerint közlekednek, a Nagymarostól északra lévő szakaszra utazók azonban pótlóbuszokat, illetve vonatpótló hajókat vehetnek igénybe.

A Kismaros és Szob közti pótlóbuszok a 12-es út lezárása miatt kerülőúton, Kóspallag és Márianosztra felé közlekednek, irányonként 30-40 perces, esetenként ennél hosszabb menetidővel. Szob alsó és Zebegény megállóhelyekre Szobról biztosítják az eljutást vonatpótló buszokkal.

Nagymaros és Zebegény között vonatpótló hajók is járnak, amelyek kikötője Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelytől közelíthető meg a leggyorsabban. A 30-35 perc menetidejű hajójáratok a reggeli csúcsidőszakban óránként, napközben kétóránként, koraeste pedig szintén óránként indulnak, azokon a vasúti bérleteket, igazolványokat és vasúti menetjegyeket is egyaránt elfogadják.

A Szob/Párkány határállomáson ki- és belépő nemzetközi vonatok azonban nem érintik a Dunakanyar térségét, kerülőúton Komárom és Rajka érintésével közlekednek, hosszabb menetidővel.

A 12-es út időleges lezárása miatt az Útinform tájékoztatása szerint a 7,5 tonnánál könnyebb, illetve a 2,8 méternél alacsonyabb járművek a Kóspallag-Márianosztra útvonalon kerülhetnek, a nehezebb gépjárművekkel azonban Hont felé, Kemencén át lehet kerülni.

Nyitókép: Sár és törmelék borítja a síneket a Dömösi átkelés vasúti megállóhelyen 2022. június 9-én Nagymaros és Zebegény között, ahol a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt beomlott a domboldal. – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

#Belföld#dunakanyar#nagymaros#vonat#busz#hajó

Címlapról ajánljuk