Belföld

Újabb majomhimlő-fertőzötteket azonosítottak Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. június 10. 10:20

Két újabb férfi lett beteg, enyhe tünetekkel otthon vannak.

Újabb majomhimlős fertőzötteket azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei – tájékoztatta az NNK pénteken az MTI-t. Egy 35 éves, életvitelszerűen Budapesten tartózkodó és egy 24 éves Pest megyei férfinak vannak majomhimlőre utaló tüneteik. A fertőzöttek enyhe tünetekkel, otthonukban tartózkodnak, elkülönítve – közölték az MTI érdeklődésére.

A területileg illetékes járványügyi hatóság megkezdte a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatás folyamatban van – áll a közleményben. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Az első majomhimlős esetet a múlt héten regisztrálták Magyarországon. A 38 éves férfinak tipikus tünetei vannak Szlávik János szerint. Az RTL Híradónak arról is beszélt, hogy egészen addig kell otthon maradni, amíg a pörkök le nem esnek, ezután tekinthetőek a betegek gyógyultnak. 

Az országos tisztifőorvos korábban elmondta: a majomhimlő egy emberről emberre nem túl könnyen terjedő úgynevezett zoonózis (azaz állatról emberre terjedő fertőzés), a megbetegedéshez mindenképpen szoros kontaktus kell. Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, később az egész testen.

Arról, hogy mit érdemes tudni az afrikai eredetű, az emberre leginkább veszélyes himlővírusról, itt írtunk részletesen. 

Nyitókép: Egy majomhimlős beteg keze, az amerikai járványügyi hatóság fényképén. Fotó: CDC/Getty Images

#Belföld#majomhimlő

Címlapról ajánljuk